• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastali se opozicionari iz Srpske i Federacije: "BiH ima samo dvije mogućnosti"

Autor Dušan Volaš

Predstavnici opozicije iz Republike Srpske i Federacije BiH smatraju da je održavanje opštih izbora 2022. godine neupitno i da će zajedno insistirati na, kako kažu, transparentnim i poštenim izborima.

 Sastali se opozicionari iz Srpske i Federacije: "BiH ima samo dvije mogućnosti" Izvor: Fena/Saopštenje

Sastanku su prisustvovali Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP) i Aleksandar Glavaš (DNS), Edin Forto, Sabina Ćudić i Predrag Kojović (Naša stranka), Nermin Nikšić i Denis Bećirović (SDP BiH) i Elmedin Konaković (Narod i pravda).

Učesnici sastanka su ocijenili da su "neprihvatljive prijetnje vladajućih stranaka o neodržavanju izbora" i pozvali sve relevantne domaće i međunarodne institucije da se obezbijedi tehnološka podrška održavanju izbora koja će spriječiti, kako kažu, izborne krađe.

Predstavnici šest opozicionih stranaka rekli su da su zajedno orijentisani na budućnost zemlje s fokusom na ekonomski napredak i razvoj, te beskompromisnu borbu protiv korupcije na nivou BiH, kao i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Učesnici sastanka su započeli razgovore o 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti za dobijanje kandidatskog statusa, te istakli spremnost za ubrzavanje evropskog puta BiH.

Prema njihovom mišljenju, BiH ima samo dvije mogućnosti - "sukob koji nudi vladaća koalicija SNSD, SDA, HDZ" ili saradnja i uzajamno uvažavanje uz poštovanje postojećeg ustavnog okvira BiH.

"Opozicija iz Srpske pokazala kome polaže račune"

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da je sastankom sa predstavnicima stranaka opozicije iz Federacije BiH (FBiH) takozvane građanske orijentacije opozicija iz Republike Srpske, nažalost, još jednom cjelokupnoj javnosti pokazala čiju političku agendu slijedi i kome polaže račune.

Bursaćeva je rekla Srni da je opozicija iz FBiH, koja za sebe tvrdi da je građanski orijentisana, otvoreno nacionalistička, a svi udruženi sa SDA su jedinstveni "probosanski blok" koji se bori za unitarnu i građansku BiH, suprotno temeljnim principima na kojima BiH počiva.

Ona je istakla da izjave i ideje o neophodnosti izmjena Izbornog zakona u takozvanim "tehničkim aspektima" predstavljaju samo pokušaj skretanja pažnje i energije sa ključnih problema, kako u izbornom sistemu, tako i u zemlji uopšte.

"Niko od njih nije nikad pomenuo probleme u izbornom procesu u mjestima gdje su pobijedili njihovi kandidati, ali imaju nalog i potrebu da problematizuju cjelokupan izborni proces zato što im izborna pobjeda uopšte, a posebno za pojedinačne kandidate, predstavlja i predstavljaće nedosanjani san koji maštaju da riješe kojekakvim softverima", zaključila je Bursaćeva.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE