• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas posebna sjednica NSRS: Povlačenje saglasnosti, pa novi zakoni za vojsku, VSTS i indirektne poreze

Autor Siniša Stanić

Posebna sjednica Narodne skupštine RS o povlačenju ranije datih saglasnosti, odnosno vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku , počeće danas u 12 časova u Banjaluci.

 242052529_368617614964278_1717572114505991149_n Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Na predloženom dnevnom redu su četiri informacije - Informacija o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH, prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, prenosu nadležnosti u pravosudnim institucijama BiH, zatim prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i Deklaracija o ustavnim principima.

Predlagači ovih materijala su u informacijama predložili zaključke koji idu ka tome da skupština Srpske povuče ranije date saglasnosti na određene oblasti (Oružane snage BiH, indirektne poreze i osnivanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH), te da se zaduži Vlada RS da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje nove zakone koji će regulisati sporne oblasti samo za nivo Republike Srpske.

Možda će vas zanimati

Kolegijum NSRS je ranije odlučio da će se o svim ovim tačkama voditi objedinjena rasprava.

Srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku dozvoljeno je uvodno obraćanje od sat vremena, a predsjednicima parlamentarnih stranaka od po 10 minuta.

Predsjedavajući NSRS Denis Šulić juče je izjavio da Kancelariji OHR nije dozvoljeno prisustvo na sjednici, jer su samo poslali obavještenje, a nisu tražili dozvolu, za razliku od Kancelarije Evropske unije čiji će predstavnici biti na posebnoj sjednici.

Što se tiče Deklaracije o ustavnim principima, u njoj se predlaže donošenje novog teksta Ustava RS, prema kojem bi glavni grad Srpske bila Banjaluka, a Pale prestonica.

U Deklaraciji se navodi i da su svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik "neustavni" jer nisu doneseni po predviđenoj ustavnoj proceduri od Parlamentarne skupštine BiH.

Ocijenjeno je i da djelovanje Ustavnog suda BiH nanosi veliku štetu odnosima u BiH i doprinosi trajnoj nestabilnosti, te svojim odlukama otima nadležnosti RS, a njenu imovinu stavlja u nadležnost BiH bez ikakvog ustavnog osnova.

(Brankica Spasenić, Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE