• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borelj u Sarajevu sa opozicijom: "Evropski put je i dalje bitan"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj prenio je na sastanku u Sarajevu predsjednicima opozicionih stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH da je evropski put BiH ka EU i dalje bitan i aktuelan.

 Borelj u Sarajevo na sastanku sa opozicijom Izvor: Anadolija

Ovaj put podrazumijeva apsolutno ispunjavanje 14 poznatih prioriteta, uključujući i povratak predstavnika Srpske u zajedničke institucije BiH.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je novinarima da je Borelji instistirao na reformskim zakonima i izmjenama Izbornog zakona BiH.

On kaže da je na sastanku sa evropskim diplomatom ukazao da problem izbornog zakonodastva leži isključivo u FBiH.

Nešić je naveo da, u skladu sa pozitivnom legislativom, izbori u BiH moraju biti sprovedeni na vrijeme.

Lider SDS-a Mirko Šarović rekao je da na sastanku stekao utisak da će izbora biti, a da to podrazumijeva donošenja seta zakona u BiH.

"Borelji je upozorio da, ukoliko Republika Srpska i njeni predstavnici ne shvate ozbiljnost situacije, neće biti kapitalnih projekata EU za Republiku Srpsku, a što će na kraju najviše osjetiti građani na planu uspostavljanja moderne legislative, izgradnje infrastrukture, funkcionisanja pravne države i stvaranja uslova za bolji životni standard", istakao je on.

On kaže da je njegov osjećaj da je "Borelji bio potpuno zbunjen tokom ovog sastanaka", a kao razlog vidi čuđenje i nerazumjevanje unutrašnjih političkih odnosa u BiH.

Lider PDP-a Branislav Borenović prenio je jasnu poruku Borelja da BiH jeste mjesto u EU, ali da je zato neophodno sprovesti planirane reforme i usklađivanje legislative sa EU.

Prema njegovim riječima, sada je na Domu naroda parlamenta BiH da se pokaže kao pravo mjesto za ubrzanje puta BiH ka EU, posebno kada se imaju u vidu nedavno doneseni zaključci i odluke Predstavničkog doma.

Sastanku su prisustvovali i predsjednici Naše stranke Edin Forto, SBB-a Fahrudin Radončić i stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

Nakon ovog sastanka, Borelji se u zgradi Delegacije EU sastao sa liderima vladajućih stranaka u BiH.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE