• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlučeno na vanrednoj sjednici: Razliku u cijeni karata subvencioniše grad

Autor Nikolina Damjanić

Odbornici Skupštine grada Banjaluka prihvatili su danas novi cjenovnik karata u javnom prevozu uz amandmane Kluba odbornika SNSD-a, koji između ostalog predviđaju da poskupljenje karata, odnosno razlika u cijeni karata subvencioniše Grad.

 Skupština Grada Banjaluka Izvor: Aleksandar Čavić, Gradska uprava Banjaluka

Predato je ukupno pet amandmana o kojima su se odbornici gradskog parlamenta pojedinačno izjašnjavali.

Amandmane je podržalo 16 odbornika, protiv je bilo sedam, dok su dva odbornika bila uzdržana.

Odbornici su se nakon izjašnjavanja o amandmanima, izjasnili i o cjelokupnom cjenovniku, kojeg je podržao 21 odbornik, dok je pet bilo uzdržano.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić je nakon šestog vanrednog skupštinskog zasjedanja izjavio da građani neće skuplje plaćati karte, jer je nakon današnjeg glasanja, odlučeno da će grad obezbijediti sredstva za razliku povećanja cijena karata u javnom prevozu.

"Građani Banjaluke neće skuplje plaćati karte. Zadovoljan sam današnjim zasjedanjem", rekao je Ilić i dodao da je bilo dosta diskusija po ovom pitanju, naglasivši da je bitno da su svi saglasni oko toga da je sama saradnja sa prevoznicima i postojeći ugovor jako loš i da postoji niz manjkavosti.

Ilić je rekao da bi trebalo u narednom periodu ući u potpisivanje novog ugovora sa prevoznicima i na taj način otkloniti postojeće probleme.

On je dodao da je usvojeno pet amandmana Kluba odbornika SNSD-a na odluku gradonačelnika da se grad obavezuje da će obezbijediti sredstva za razliku troškova o povećanju cijena karata.

Ilić je rekao da su na današnjem dnevnom redu bile tri tačke i da su sve tri dobile potrebnu podršku, čime su i usvojene.

"Gradska preduzeća, odnosno onih pet koje smo danas imali su dobila potrebne upravne odbore, odbornici su se izjasnili po tom pitanju i sada su problemi u funkcionisanju ovih preduzeća zvaniččno iza nas i to je omogućilo jedan normalan način funkcionisanja i tok njihovog rada", rekao je Ilić.

On je rekao da je poruka svih učesnika rasprave da se isključivo kroz konkretne prijedloge mogu prevazići određene situacije.

"Dijeljenje na nas, vas, više ovih ili onih, nije ništa dobro donijelo Banjaluci u prethodne dvije godine. Mislim da je to praksa koju treba promijeniti i gledati nešto i pored jednog drveta,a nekad u ovom slučaju pojedinci ne vide šumu. Sa te strane mislim da mogu biti zadovoljan sa današnjim skupštinskim zasdjedanjem", rekao je Ilić.

On je najavio do kraja maja još jedno skupštinsko zasjedanje.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je novinarima da je na mjesečnom nivou za subvencije karata potrebno oko 250.000 KM.

"Nije realno da se sprovodi ova odluka, i ovime se ništa ne rješava. Prevoznici će ponovo morati da stanu", rekao je Stanivuković.

On je istakao da Grad trenutno može da izdvoji sredstva za subvencije karata u javnom prevozu za veliki dio stanovništva, za šta bi iz gradskog budžeta na mjesečnom nivou bilo izdvojeno 100.000 KM.

Stanivuković je u više navrata, tokom zasjedanja, naglasio da Grad nema dovoljno sredstva da finansira dostavljene amandmane, dok su odbornioci SNSD-a poručivali da povećanje cijene karata na teret građana ne dolazi u obzir.

Na današnjoj šestoj vanrednoj sjednici Skupštine grada donesena je odluka o davanju saglasnosti na cjenovnik voznih karata u javnom gradskom i prigradskom prevozu uz amandmane Kluba odbornika SNSD-a, Akcioni plan sufinansiranja omladinskih aktivnosti u ovoj godini i odluka o upravnim odborima u pet gradskih ustanova - Banskom dvoru, Centru za socijalni rad, Centru za predškolsko vaspitanje, Gradskoj razvojnoj agenciji i u Domu zdravlja.

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nn

Hoće li Pavlović vratiti redovan red vožnje prije Korone? Ili i dalje idemo na sat vremena vikendom. Pa koji gradski prevoz saobraća na sat vremena? To je onda prigradski ili međugradski!

MONDO REPORTAŽE