• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponoš na sastanku NATO: Kfor mora delovati u okviru mandata

"Kfor mora ostati statusno neutralan... i ne sme biti uvučen u formiranje bilo kakvih institucija koje mogu implicirati nezavisni status Kosova."

 Ponoš na sastanku NATO: Kfor mora delovati u okviru mandata Izvor: MONDO

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Zdravko Ponoš u Briselu je u razgovoru sa svojim američkim kolegom, admiralom Majklom Malenom, predočio nužnost da Kfor ostane statusno neutralan na Kosovu, da poštuje mandat UN i da ne obučava oružane snage koje bi se mogle povezati sa "samoproglašenjem nezavisnosti pokrajine".

Ponoš je rekao novinarima da je sa Malenom, načelnikom Združenog štaba oružanih snaga SAD, razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Balkanu.

Kako je objasnio srpski general, bilo je reči o nastavku bilateralne vojne saradnje koja je bila uspešna, ali se odvijala i pod senkom činjenice da su SAD priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ponoš, koji učestvuje na dvodnevnom zasedanju načelnika generlštabova NATO i zemalja Pertnerstva za mir, podvukao je da je reč o razmeni iskustava i da je za vojsku Srbije posebno važno to što se tiče "formiranja visokoprofesionalnih vojnih snaga koje su racionalne i efikasne i približavaju se vojnim standardima NATO".

Ponoš koji je Malenu rekao da namerava da na to ukaže i generalnom sekretaru NATO Japu de Hop Sheferu, stavio je do znanja da bilo kakvo delovanje Kfora u vezi sa obukom bezbednosnih snaga na Kosovu "nije oblik uključenosti NATO u prilike u regionu koji može da ima podršku Srbije".

"Kfor mora ostati statusno neutralan, mora se baviti obezbedenjem mira i bezbednosti svih građana na Kosovu i ne sme biti uvučen u formiranje bilo kakvih institucija koje mogu implicirati nezavisni status Kosova", rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE