• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK saopštio: Novac za izbore mora biti operativan do 2. juna

Autor Dragana Božić

Do četvrtka, 2. juna, treba da budu operativna finansijska sredstva za sprovođenje opštih izbora u BiH, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH (CIK).

 Novac za izbore do 2. juna Izvor: CIK BiH

Iz CIK-a pozivaju Savjet ministara da donese posebnu odluku o finansiranju opštih izbora jer će u suprotnom njihovo održavanje zakazano za 2. oktobar, biti ugroženo.

U saopštenju se navodi da CIK za ovu godinu zahtijeva 15.658.000 KM, u šta nije uključeno eventualno povećanje plata državnih službenika, od čega 12.568.000 KM za sprovođenje opštih izbora.

"Prema saznanjima CIK-a, Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji bi se trebao naći na dnevnom redu Savjeta ministara u dijelu rashoda CIK-a predviđa ukupno 13.003.000 KM, odnosno nedovoljan iznos u odnosu na zahtjev", navodi se u saopštenju.

Iz CIK-a navode da je, u odnosu na potrebna sredstva, nacrt budžeta za CIK niži za 2.500.000 KM.

U saopštenju se ističe da je CIK u osnovnom budžetskom zahtjevu za 2022. godinu iskazala potrebu za 12.858.000 KM, od čega 9.768.000 KM za Program posebnih namjena, odnosno sprovođenje opštih izbora.

Iz CIK-a kažu da su zbog planiranog uvećanja naknada za članove biračkih odbora, dostavili i Aneks budžetskog zahtjeva za uvećanje sredstava za sprovođenje izbora za 2.000.000 KM.

"S obzirom na to da su osnovni budžetski zahtjev i Aneks budžetskog zahtjeva dostavljeni u 2021. godini, zbog inflacije i povećanja cijena robe i usluga, CIK BiH je dostavila i zahtjev za dodatnih 800.000 KM za sprovođenje opštih izbora ove godine", naveli su iz CIK.

Oni su pozvali nadležne da predloženi Nacrt budžeta usklade sa budžetskim zahtjevom CIK, te da ga usklađenog dostave u dalju proceduru. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hu

Jest ovaj CIK skroman,još i zahtijeva.Smanjite sebi plate i paušale,nema ni narod više para a vi samo povećavati budžet,odakle više?

MONDO REPORTAŽE