• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koštunica: Nemamo pravo da poklonimo Kosovo

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da "postoji samo jedan pravni način da Kosovo postane nezavisno, a to je da ga Srbija pokloni".

 Koštunica: Nemamo pravo da poklonimo Kosovo Izvor: MONDO

Koštunica je gostujući u subotu uveče na RTS-u kazao da "ove generacije nemaju pravo da poklone Kosovo i Metohiju, ni po Ustavu, ali ni po moralnim načelima".

On je rekao da ne može da predvidi da li će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU biti potpisan, ali je naglasio da će, ukoliko dođe misija EU na Kosovo i Metohhiju, taj sporazum biti poništen, jer ga takva odluka osporava.

"Potpis na SSP se u tom slučaju pretvara u nešto drugo, a ne u ono što je izvorno.Taj potpis se jednostavno pretvara u potpis za priznanje nezavisnog Kosova", kazao je Koštunica.

On je podsetio da SSP predviđa očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja članica EU, poziva se na Povelju UN i Helsinški akt i samim tim garantuje celovitost Srbije.

"Ovaj drugi aranžman koji se tiče dolaska misije EU na Kosovo, koji je nagovešten na Samitu EU, 14. decembra, znači nešto drugo. Znači jednostavno postepeno ostvarivanje Ahtisarijevog plana", rekao je Koštunica.

On je naglasio da misija EU na Kosovu "poništava SSP". Koštunica je istakao da postoji potpuna saradnja kada je reč o potpisivanju SSP i da Srbija godinama gradi sistem i institucije po evropskim standardima i podsetio da je Srbija uradila mnogo više nego druge zemlje na približavanju EU.

Koštunica je, govoreći o aneksu koalicionog sporazuma koji je DSS, čiji je predsednik, sa Novom Srbijom, uputila Demokratskoj stranci pred drugi krug predsedničkih izbora, istakao da on samo konstatuje i sažima ono što je predviđeno Rezolucijom Narodne skupštine o Kosovu, koja je doneta u decembru prošle godine.

On je podsetio da je u Rezoluciji navedno da svaki sporazum koji bi Srbija sklopila mora biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integrietata zemlje.

"To u konkretnom slučaju znači da, ako odluka o dolasku misije EU dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, onda postaje sporan sam sporazum o SSP", kazao je Koštunica.

On je dodao da "neko može reći da se SSP može potpisati, a da će odluka o misiji biti doneta naknadno" i naglasio da tu naknadno donetu odluku vlada mora proglasiti nevažećom, a Skupština Srbije mora da odbije ratifikaciju tog sporazuma.

"Smatrali smo da je sve ovo uputno reći unapred. DSS -NS su to predložile DS unapred. Tu ima nečeg dobrog i odvraćajućeg. Na taj način mi šaljemo poruku EU da bi trebalo da se pronađe neko rešenje", rekao je Koštunica i dodao da "ne vidi šta je sporno" u aneksu.

Koštunica je rekao da se Srbija približava "teškom i prelomnom trenutku kada će biti nesumnjivo proglašena nezavinost Kosova" i da je aneks način da se podseti na to šta je sadržano u Rezoluciji Skupštine.

"Smatrali smo da je ovo pravi čas da se to kaže. Mi smo to, obraćajući se koalicionom partneru, saopštili", kazao je Koštunica.

Na pitanje da li će se osećati krivim ako Boris Tadić izgubi izbore, Koštunica je odgovorio da postoje različiti gubici - "oni na izborima i ozbiljniji - državni gubici".

"Ti ozbiljni gubici su gubitak teritorije jedne države", rekao je premijer.
Koštunica je naglasio da, u slučaju jednostranog proglašenja Kosova, Srbija to neće prihvatiti i Vlada Srbije će poništiti takvu odluku i smatraće Kosovo sastavnim delom svoje teritorije.

On je ocenio da će rezultat predsedničkih izbora "teško promeniti odnos Evrope prema Srbiji i Srbije prema Evropi".

"Videćemo ishod izbora. Ali, nešto što je glavni pravac se ne može promeniti. Na kraju krajeva, ima mnogo zalaganja za Evropu i na jednoj i na drugoj strani, kada je reč o predsedničkim kandidatima", ocenio je Koštunica.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE