• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Bond politika: Velika Britanija otvara bezbjednosni centar u Sarajevu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Velika Britanija saopštila je danas da će poslati vojne stručnjake u BiH, radi borbe protiv uticaja Rusije, jačanja Misije NATO-a i unapređenja stabilnosti i bezbjednosti u zemlji. Praktično, najavljeno je osnivanje obavještajnog centra u Sarajevu

 Velika Britanija šalje vojne stručnjake u BiH Izvor: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je razglog za ovo to što London ne može dozvoliti da zapadni Balkan postane još jedno "igralište za pogubne težnje ruskog predsjednika Vladimira Putina".

Prema njegovim riječima, Rusija želi da preokrene "uspjehe postignute u posljednje tri decenije u BiH" i takav cilj pokušava da ostvari onim što Džonson naziva "raspirivanje vatre secesionizma i otuđenosti".

"Zato povećavamo podršku BiH, čime odgovaramo na poziv naših prijatelja da pomognemo u zaštiti mira u kojem oni s pravom zaslužuju da uživaju", istakao je DŽonson.

Šta podrazumijeva plan Londona?

Na sajtu britanske vlade objavljeni su detalji plana Londona za BiH. Navodi se da će Britanija uložiti 750.000 funti za osnivanje bezbjednosnog centra pri Univerzitetu u Sarajevu.

To će, kako je obrazloženo, ojačati odbranu BiH protiv sajber napada. Dodaje se i da će Britanija blisko sarađivati sa medijima i institucijama BiH kako bi ih "opremila instrumentima za identifikovanje i ublažavanje posljedica dezinformacija".

Pročitajte i ovo

"Britanija, na zahtjev štaba NATO u Sarajevu, šalje i stručnjaka za borbu protiv dezinformacija i civilnog savjetnika za stratešku odbranu koji će obučavati pripadnike oružanih snaga BiH", dodaje se u objavljenom planu britanske vlade,

Navodi se da će ekspert za borbu protiv dezinformacija ojačati NATO štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se "odupre malignim uticajima – pomažući blokiranju ruskih i drugih napora da se posiju nepovjerenje i podriva demokratija u zemlji i regionu".

Ministarstvo odbrane, saopštila je britansla vlada, trenutno radi na tome da zemlja ostane na "evroatlantskoj putanji, razvijajući sposobnost i otpornost koje su Oružanim snagama BiH potrebne da se suoče sa bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočavaju".

"Velika Britanija je dugo godina posvećena miru i bezbjednosti u regionu, počevši od 1990-ih kada su britanski vojnici činili sastavni dio humanitarnih napora tokom rata u Bosni. Britanske trupe su joj od tada kontinuirano služile zemlji, pomažući joj da obnovi i štiteći i promovišući mir", objavljeno je na sajtu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da ne postoji nijedan legalan put kojim bi britanski vojni stručnjaci ušli u BiH, ali da je to manir stare kolonijalne sile koja nikada nije kucala na vrata svojih kolonija, kako oni BiH očigledno vide.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Op

Imate svoja g..na u engleskoj pa rešavajte ako možete a nemojte zalaziti u tuđe dvorište.Nije lijepo a nije ni dobro.

Ru

Englezi nisu dobrodošli u cijelu BiH.Idite svojim kućama i gradite tamo šta hoćete i otvarajte.

Banjalučanin

Kažu iz Pdp dezinformacija,laže Johnson ko i Mile ahahahahahaahha kao mi ne znamo ko gura PDP godinama jooooj

Holla

@Banjalučanin Skloni to ime, eto ti mile sto ti prica istinu a ti za njim pravac. Dobices i stoju ako nisi prerastao, sendvicaru

milos

Bošnje u delirijumu,cvećem će ih zasipati.

MONDO REPORTAŽE