• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misija Euleks će biti odložena?

Raspoređivanje misije Euleks sredinom juna na Kosovu verovatno će biti odloženo jer još nije postignut dogovor o preuzimanju vlasti

 Misija Euleks će biti odložena? Izvor: MONDO

Planovi Evropske unije da sredinom juna rasporedi misiju Euleks na Kosovu verovatno će biti odloženi jer sa UN čija je misija (UNMIK) trenutno na Kosovu, još nije postignut dogovor o preuzimanju vlasti, rečeno je u petak u Briselu.

"Mi i dalje planiramo rasporedjivanje, ali sada je teško uspostaviti logistiku koja je potrebna da bi do tada sve bilo uradjeno kako treba. To je malo verovatno", rekao je neimenovani zvaničnik EU.

Evropska unija je u okviru misije Euleks trebalo, prema ranijim najavama, da na Kosovu do 15. juna rasporedi 2.200 policajaca i pravnika.

Kako navodi Rojters pozivajući se na diplomatske izvore, Rusija koja se protivi proglašenju nezavisnosti Kosova, koristi svoj uticaj u Savetu bezbednosti UN kako bi sprečila da misija Euleks preuzme vlast od UNMIK-a na Kosovu.

Današnji prištinski dnevnik "Zeri" piše da generalni sekretar UN Ban Ki Mun neće, kao što se očekivalo, narednih dana izneti plan o rekonfiguraciji UNMIK-a na Kosovu.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Njujorku, dnevnik piše da dosadašnji razgovori UN i Evropske unije nisu doveli do sporazuma koji bi definisao odnose izmedju UNMIK-a, Medjunarodne civilne kancelarije i misije EU na Kosovu, nakon što 15. juna stupi na snagu novi Ustav Kosova.

Cilj dosadašnjih pregovora bio je da se pronadje "zajednički jezik" za sve tri misije i da se, kako piše dnevnik, "sačuva obraz UNMIK-a".

Istovremeno, zapadne zemlje smatraju da je problematično i sporno što UN žele da sa Beogradom postignu saglasnost o "praktičnim aranžmanima" u šest oblasti, medju kojima su pravosudje, policija, carine i granična kontrola.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE