• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Projekat za zaštitu prevarenih žiranata

Udruženje za zaštitu žiranata BiH predstavilo je danas u Šamcu projekat "Žiranti bez države, prevareni i nezaštićeni".

 Projekat za zaštitu prevarenih žiranata Izvor: MONDO

Cilj ovog projekta, koji će trajati do 29. februara 2012. godine, je provođenje aktivnosti zagovaranja bolje zakonske i institucionalne zažtite žiranata i pomoći prevarenim žirantima.

Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković rekao je na konferenciji za novinare da je prošle godine u Republici Srpskoj više od 5 000 žiranata otplatilo tuđi kredit, a ako bi se tom broju dodali žiranti mikrokreditnih organizacija i iz FBiH došlo bi se do poražavajućeg podatka, da je tuđe kredite u prošloj godini vratilo više od 20 000 žiranata.

Naglasivši da je na teret žiranata u Republici Srpskoj stavljeno više od milion i 400 hiljada ugovora o kreditu, dok je taj broj u FBiH duplo veći, Cvjetković je rekao da je zbog toga pokrenut projekat i kampanja pod nazivom "Žiranti bez države, prevareni i nezaštićeni", koji je podržao Centar civilnih inicijativa, a finansiran je donatorskim sredstvima namijenjenim nevladinom sektoru.

Cvjetković je naglasio da je u BiH zbog problema sa nemogućnostima vraćanja kredita samoubistvo izvršilo 17 lica što pokazuje da se ovom pitanju mora prići ozbiljno.

"Iz dosadašnjeg rada Udruženja zaključeno je da građani nisu dovoljno upoznati sa obavezama i pravima iz ugovora o jemstvu, posebno o pravima i obavezama žiranata i činjenicama da se posluje suprotno njihovim interesima i na štetu njihove imovine, jer banke i mikrokreditne organizacije žele da ih sve više uvuku u kreditna dugovanja" kaže Cvjetković.

Na konferenciji za novinare promovisana je i brošura "Vodič za prevarene žirante", kojom Udruženje želi da objasni građanima problematiku jemstva i kako nastale probleme prevazići na efikasan način.

Udruženje planira da obiđe 30 gradova BiH i promoviše brošuru i organizuje radionice za žirante, a prva od tih posjeta planirana je 28. maja u Sarajevu.

Na području BiH ima više od 65 ogranaka ovog udruženja u različitim opštinama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE