• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Carinska prevara "teška" milion KM

Najkvalitetnije meso uvezeno iz Holandije deklarisano kao goveđi loj. Budžet BiH oštećen za više od milion KM.

 Carinska prevara "teška" milion KM Izvor: MONDO

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH otkrili su carinsku prevaru prilikom uvoza mesa iz Holandije u BiH, a postoji sumnja da je budžet BiH oštećen za više od milion KM.

UIO će kod uvoznika mesa izvršiti naknadnu naplatu zakonom predviđenih uvoznih dažbina, a u narednih deset dana biće spreman i izvještaj Tužilaštvu BiH o postojanju sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Iz UIO je saopšteno da je značajan uvoznik mesa iz BiH prilikom uvoza mesa u toku 2007. i 2008. godine na fakturama deklarisao da je riječ o zamrznutom goveđem loju, a radilo se o najkvalitetnijim komadima mesa poput bifteka i komada buta.

Nakon provedenih istražnih radnji zaključeno je da je prilikom 17 uvoza mesa u BiH vrijednost na fakturama bila umanjena za 2.197.096 KM.

"Kako se radilo o kvalitetnim dijelovima mesa, a ne zamrznutom goveđem loju, izbjegnuto je plaćanje carine od 10 odsto, carinske evidencije od jedan odsto, PDV-a od 17 odsto i prelevmana koji se kreću od 1,5 do 2,5 KM po kilogramu mesa", navodi se u saopštenju.

U kontrolama koje su u toku biće utvrđena i eventualna odgovornost carinskih službenika koji su radili na carinjenu 17 pošiljki iz Holandije, gdje je u svakoj pošiljci uvezena 21 tona kvalitetnog mesa, navodi se u saopštenju.

Vršilac dužnosti direktora UIO BiH Miro Džakula potpisao je u posljednjih nekoliko dana 35 rješenja o pokretanju disciplinskih postupaka protiv službenika UIO.

Trideset disciplinskih prijava odnosi se na službenike koji su bili uključeni u predmete uvoza ukradenih građevinskih mašina iz EU u BiH, a neki od njih su bili privedeni na obavještajne razgovore u nedavno izvedenoj akciji "carina".

"UIO je odlučila sprovesti disciplinske postupke protiv službenika koji su bili uključeni u sumnjive uvoze mašina iz EU, a riječ je o devet službenika iz Carinske ispostave Gradiška, sedam službenika iz Carinske ispostave Brod, 11 službenika iz Carinske ispostave Banjaluka i tri službenika iz Carinske ispostave Grude.

Ostalih pet disciplinskih prijava odnosi se na službenike carinskog referata na graničnom prelazu Kamensko, za koje postoji sumnja da su dozvolili nelegalan uvoz kafe u BiH u toku 2009. godine, dodaje se u saopštenju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE