• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Josipović pozdravlja angažman EU u BiH

Predsjednik Hrvatske Josipović pozdravio snažni angažman EU u pronalaženju rješenja za prevladavanje krize u BiH

 Josipović pozdravlja angažman EU u BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović pozdravio je snažni angažman visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton u pronalaženju rješenja za prevladavanje krize u BiH.

U saopštenju iz Josipovićevog kabineta navodi se da Hrvatska podržava evropsku budućnost svih svojih susjeda, a posebno BiH, te da je aktivna uloga EU nužna u ostvarenju zajedničkih ambicija da se regija jugoistočne Evrope nepovratno pretvori u prostor mira, saradnje i privrednog razvoja.

"Stoga Republika Hrvatska daje svoju potpunu podršku svim nastojanjima institucija EU da na konstruktivan način pomogne BiH u pronalaženju rješenja kako bi njeni konstitutivni narodi i svi građani mogli uživati ista prava i zajedno punom snagom raditi na pridruživanju svoje zemlje EU", kaže Josipović.

Nakon susreta sa predsjednikom Republike Srpske Milorad Dodikom u petak u Banjaluci, Eštonova je rekla da je EU spremna da pomogne BiH da otvori dijalog o radu pravosuđa i aktivira mehanizme kao odgovor na sve dileme.

Eštonova je rekla da će EU formirati komisiju koja će analizirati ra­d pravosudnih institucija BiH, na čijem čelu će biti Štefan File. Ona je najavila da će ova komisija na kraju svog rada dati preporuke za rješavanje nedostataka u pravosudnom sistemu BiH.

Nakon razgovora sa visokim zvaničnikom Unije, Dodik je rekao da referendum za sada nije neophodan i da Srpska i njene institucije mogu biti sigurne da je EU na najvišem nivou spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.

Eštonova i izvršni direktor za zapadni Balkan u Službi za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak su poslije sastanka u Banjaluci otputovali u Sarajevo gdje su razgovarali sa članovima Predsjedništva BiH, te predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i zamjenikom predsjednika SDA Asimom Sarajlićem.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE