• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liberman "spojio" Dodika i Eštonovu

Izraelski Ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman, koji boravi u višednevnoj poseti RS, napravio sponu između Banjaluke i Brisela

 Liberman "spojio" Dodika i Eštonovu Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman imao je ključnu ulogu u postizanju dogovora između Republike Srpske i Evropske unije, koji bi trebalo da rezultira reformom pravosudnog sistema BiH!

Izraelski diplomata, koji boravi u višednevnoj poseti Banjaluci, napravio je sponu između Banjaluke i Brisela, a u celu priču bila je uključena i britanska vlada i premijer Dejvid Kameron, saznaje "Press RS" u diplomatskim izvorima!

Sagovornik lista iz zapadne ambasade u Sarajevu otkriva da bi Libermanov angažman prvenstveno trebalo posmatrati kao želju Izraela da doprinese dijalogu i smirivanju tenzija na Balkanu, a ne kao bezuslovnu podršku jednoj od strana.

"Liberman je cenjen i uticajan diplomata i zaslužan je za uspostavljanje normalnog i otvorenog dijaloga između Brisela i Banjaluke. To je rezultiralo kompromisom i najavom da će pravosudni sistem u BiH biti reformisan. Izrael ima dobre veze sa svim zemljama EU, a naročito sa zvaničnim Londonom. To je tokom krize u BiH došlo do izražaja", ističe sagovornik lista i dodaje da šef izraelske diplomatije izuzetno ceni aktuelnog predsednika RS Milorada Dodika.

Libermanov angažman znači i uspostavljanje jačih odnosa između Izraela i RS, odnosno celog srpskog naroda, navodi "Press RS.

Profesor beogradskog fakulteta za bezbednost Darko Trifunović ocenjuje da Libermanov dolazak u Banjaluku u vreme referendumske krize nije slučajan.

"On dobro zna šta se ovde događa i šta se događalo ranije. Izrael i RS su na svojevrstan način povezani u borbi protiv radikalnog islama. Osim toga, dva naroda dele potpuno iste antifašističke vrednosti, pa je sasvim i logično da saradnja postoji. Pored toga, i veliki broj gradova iz Srpske je u bratskim odnosima sa gradovima iz Izraela, a ne bi trebalo izostaviti ni ekonomski aspekt priče" kaže Trifunović.

On ističe da, iako o tome nema dosta informacija, sigurno postoji veza između Libermanovog dolaska u Banjaluku i rešenja priče o referendumu o nametnutim odlukama visokog predstavnika.

"Prema mojim saznanjima, ključ u uspostavljanju odnosa Banjaluke i Brisela jesu odnosi Tel Aviva, odnosno Jerusalima sa Londonom, odakle dolazi i aktuelna šefica diplomatije EU Ketrin Ešton. To je imalo efekta, pa Eštonova u Banjaluku nije došla sa bičem, već sa željom da se postigne dogovor", kaže Trifunović.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić smatra da će dogovor Banjaluke i Brisela dovesti do ozbiljnih pomeranja u ukupnim odnosima međunarodne zajednice prema BiH. On ističe da je teško proceniti kolika je uloga Tel Aviva i Beograda u priči, ali napominje da je ona sigurno postojala.

"Beograd je neopravdano optuživan da je uticao da se priča oko referenduma pokrene. Međutim, ovde je veoma bitno da je Banjaluka postala ozbiljan sagovornik Brisela, bez obzira na to ko je na sve to uticao. Važno je da je pokrenuta priča o onome što je bio zahtev kada je referendum raspisan, ali i to što će konačno biti otvorena i rasprava o funkcionisanju OHR-a. Ovo bi mogao da bude početak procesa u kojem će uloga visokog predstavnika u BiH definitivno biti razjašnjena", kaže Janjić.

Polemika Libermana i Alkalaja

Avigdor Liberman je početkom prošle godine napravio dar-mar u Sarajevu kada je izjavio da Izrael poseduje obaveštajne podatke na temelju kojih se može izvesti zaključak da će Balkan biti uključen u globalnu mrežu džihada.

On je pojasnio da će Al Kaida i druge islamske terorističke organizacije proširiti svoje delovanje i na područje BiH i Balkana. Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj pozvao je Libermana i preneo mu svoje negodovanje zbog te izjave, iako ničim nije mogao da opravda taj svoj postupak.

"Press RS" nezvanično saznaje da je zbog toga, ali i nekih drugih razloga, Liberman prilikom dolaska u BiH potpuno ignorisao svog kolegu iz Sarajeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE