• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžićeve sudije u posjeti BiH

Delegacija Haškog tribunala, u kojoj su i sudije u postupku protiv bivšeg lidera RS, Radovana Karadžića, počinje petodnevnu posjetu Sarajevu.

 Karadžićeve sudije u posjeti BiH Izvor: MONDO

Među članovima delegacije su predsjedavajući Sudskog vijeća u procesu protiv Karadžića, sudija O'Gon Kvon, sudije Melvil Berd, Hauard Morison i Flavija Latanci, osoblje Tribunala, kao i predstavnici Tužilaštva i odbrane, navedeno je u saopštenju tog suda.

Sudsko vijeće je, razmatrajući Karadžićev zahtjev, zaključilo da bi posjeta mjestima zločina počinjenih u Sarajevu i okolini pomogla sudijama u njihovom radu.

Optužnica tereti bivšeg lidera RS da je odgovoran za kampanju artiljerijskih i snajperskih napada na civilne zone u Sarajevu tokom 44-mjesečne opsade tog grada, u kojima su ubijene i ranjene hiljade civila, uključujući djecu i starije ljude.

Među metama napada su, prema navodima tužilaštva, bili civili koji su uzgajali povrće na placevima, čekali u redovima za hljeb, nosili vodu, prisustvovali sahranama, kupovali na pijaci, vozili se tramvajem, skupljali drva za ogrijev, šetali s djecom ili prijateljima, a neke je pogodio metak u njihovim domovima.

Tužilaštvo tvrdi da napadi na civile u Sarajevu često nisu bili povezani s vojnim akcijama i da im je cilj bio konstantno zastrašivanje stanovništva.

Karadžić je pred Haškim tribunalom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Optužnica protiv bivšeg predsjednika RS podignuta je 1995. godine, a uhapšen je 2008. godine u Srbiji, odakle je izručen Haškom tribunalu. Suđenje mu je počelo 26. oktobra 2009.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE