• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U petak sjednica Parlamenta BiH

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da bude nastavljena u petak, 20. maja.

 U petak sjednica Parlamenta BiH Izvor: MONDO

Nastavak sjednice, koja je počela 30. novembra prošle godine, zakazao je privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma Adnan Bašić na ponovljenu inicijativu SDS-a.

"Nisam uvjeren da ćemo imati parlamentarnu većinu analizirajući političke odnose među strankama koje traba da je formiraju", rekao je Bašić novinarima u Sarajevu.

On je istakao da je morao da zakaže nastavak konstitutivne sjednice jer je previše vremena prošlo od proteklog nastavka, napominjući da je kao privremeni predsjedavajući "doveden u situaciju da odgovara za nerad parlamenta i arogantnost".

"Sazvao sam sjednicu i ona će se održati 20. maja osim ukoliko Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH većina parlamentarnih stranaka ne pošalje dopis u kojem se ne slažu sa mojom odlukom i navedu da nemaju parlamentarnu većinu. To bi bio jedini argument da se ta sjednica ne održi", rekao je Bašić.

On je naveo da je inicijativa SDS-a bila signal da se nešto dešava, ali da nije imao potvrdu od ostalih stranaka. "U drugom dopisu SDS-a optužen sam da ću snositi krivicu za nefunkcionisanje parlamenta BiH. Nisam mogao da pređem preko toga", naglasio je Bašić.

Privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma istakao je da ne želi da bude kolateralna šteta zbog funkcije za koju je smatrao da predstavlja veliku čast i da neće dugo trajati.

Poslanik Stranke za BiH (SBiH) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Azra Hadžiahmetović ocijenila je kao gubljenje vremena sazivanje nastavka konstitutivne sjednice ovog doma prije formiranja parlamentarne većine.

"Ako je sjednica sazvana bez ikakvog dogovora o parlamentarnoj većini, ona će završiti kao prethodne", rekla je Hadžiahmetović Srni.

Prema njenim riječima, ukoliko u petak bude birano rukovodstvo Predstavničkog doma, to će značiti da je formirana parlamentarna većina.

"Tad ćemo donijeti odluku kako ćemo se postaviti prema tome", najavila je Hadžiahmetović.

HDZ 1990 u narednim danima će, zajedno sa HDZ BiH, odlučiti hoće li se odazvati na poziv za nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u petak, 20. maja, rekao je Srni portparol HDZ 1990 Veso Vegar.

On je potvrdio da je HDZ 1990 dobio poziv privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Adnana Bašića na sjednicu, ali da u ovoj partiji još ne znaju kako će se odrediti.

"Tek ćemo se dogovoriti hoćemo li se odazvati na poziv i kako ćemo nastupiti na sjednici ako se odazovemo", kaže Vegar.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović izjavio je da SDA podržava svaku inicijativu koja će značiti deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH.

Reagujući na odluku privremenog predsjedavajućeg Predstavničkog doma Adnana Bašića da za petak, 20. maj, zakaže nastavak konstitutivne sjednice Mehmedović je ocijenio da su se stekli uslovi za izbor rukovodstva i radnih tijela ovog doma.

Mehmedović je naveo da SDA već ima stavove u vezi sa predlaganjem rukovodstva i radnih tijela u Predstavničkom domu, ali nije želio da govori o imenima.

"S obzirom da 26. maja Parlament Federacije BiH treba da izabere bošnjačke i hrvatske delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, očekujemo da Parlamentarna skuština u nastavku izabere sva radna tijela i da se konačno deblokira njen rad", kaže Mehmedović.

Ukoliko se poslanici odazovu na sjednicu, zakazanu za petak 20. maj u 11.00 časova, na njoj bi trebalo da bude izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamntarne skupštine BiH i Komisija za izbor Savjeta ministara BiH.

SDS je u proteklih nekoliko dana uputio dva dopisa privremenom predsjedavajućem Bašiću u kojem je bez obzira na nedostatak parlamentarne većine traženo održavanje nastavka konstitutivne sjednice.

Na konstitutivnoj sjednici 30. novembra 2010. godine poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH su položili svečanu zaklevu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE