• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Moguć napredak

U BiH moguć je napredak uprkos trenutnoj stagnaciji i tendenciji nazadovanja u posljednjih pet godina, izjavio Valentin Incko.

 Incko: Moguć napredak Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inckoncko ističe da je važno da međunarodna zajednica, uključujući i Savjet Evrope, ostane čvrsto angažovana u BiH radi sprečavanja produbljenja krize.

On je pozdravio činjenicu da je EU utvrdila posebne instrumente kako bi njen novi ojačani vid prisustva u BiH mogao uspješno djelovati, da bi se pružila pomoć faktorima u BiH da izađu iz trenutne bezizlazne situacije.

U saopštenju OHR-a navodi se da je "kao rezultat uvjerljivog stava međunarodne zajednice, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sada obavezao Narodnu skupštinu Srpske da povuče antidejtonske akte od 13. aprila".

Incko je pozdravio angažman visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton o ovom pitanju i naglasio da to treba posmatrati kao jasan znak odlučnosti EU da obezbijedi poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

Incko i šef misije OEBS-a u BiH Geri Robins, prilikom današnje razmjene mišljenja sa ekspertima za demokratiju Grupe izvjestilaca Komiteta ministara Savjeta Evrope u Strazburu, konstatovali su da je politička situacija u BiH i dalje zabrinjavajuća.

Incko je rekao da je sedam mjeseci nakon oktobarskih izbora u zastoju proces integracije BiH u EU i NATO, te da država funkcioniše na privremenom finansiranju i da nema izgleda za formiranje vlasti na državnom nivou.

Robins je pred Grupom, čiji je zadatak procijeniti u kojoj mjeri je BiH ispunila obaveze nakon pristupa u Savjet Evrope, izjavio da u ovom političkom kontekstu postoje mali izgledi za značajne pomake koji su potrebni za provođenje presude u predmetu "Sejdić - Finci".

Ističući nedavno poboljšanje regionalne političke klime, Robins je upozorio da pojedinačni predmeti ratnih zločina i dalje utiču na bilateralne odnose, naglasivši da ovo pitanje treba riješiti tako da proces pomirenja može krenuti pravim tokom.

Robins je pohvalio nedavni angažman Ketrin Ešton u BiH, naglasivši da moraju biti "povučeni i planirani referendum u Srpskoj i opsežni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske s obzirom da ovi zaključci zadiru u same temelje Dejtona".

Incko i Robins zahvalili su Savjetu Evrope za aktivnosti nadgledanja izbora u oktobru prošle godine, izrazivši nadu da će Savjet nadgledati i lokalne izbore u BiH naredne godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE