• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''BH novinari'' osudili istup Cerića

Upravni odbor Udruženja ''BH novinari'' osudilo je "netolerantne i ksenofobične" istupe poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića.

 ''BH novinari'' osudili istup Cerića  Izvor: MONDO

Ovo udruženje pozvalo je sve institucije IZ BiH da u skladu sa ovlaštenjima zaustave širenje netolerancije u javnom i medijskom prostoru BiH, a da raspravu o budućnosti vjeronauke u školama vode u okvirima zakona i nadležnih institucija BiH.

''Negiranje pluralizma mišljenja, oduzimanje prava na iznošenje vlastitog stava, javno linčovanje i proglašavanje islamofobima Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih drugih koji ne misle kao reis Cerić i krug imama okupljenih oko njega, nezapamćen su primjer jezika mržnje u javnom prostoru'', navodi se u saopštenju UO Udruženja "BH novinara".

Iz Udruženja poručuju da je to direktan atak i na osnovna ljudska prava građana i demokratske vrijednosti društva BiH, u kojem svoj značajan udio imaju i vrijednosti islama kao vjere tolerancije, uvažavanja i prihvatanja drugog i drugačijeg.

Posebnu zabrinutost Udruženje izražava zbog prijetnji i uvreda koje su reis Cerić, imami i muftije izrekli na račun urednika i novinara lista ''Oslobođenje'', magazina ''Dani'', Federalne televizije, Radio ''Sarajeva'' i portala ''Depo'', koji su komentarisali odluku ministra obrazovanja Emira Suljagića o tretiranju ocjena iz vjeronauke u školama Kantona Sarajevo.

U Udruženju smatraju krajnje neprimjerenim i opasnim korištenje legitimne javne medijske debate - o tome da li ocjene iz vjeronauke trebaju da utiču na opšti uspjeh učenika, za javni linč nepodobnih novinara, mjerenje njihovog odnosa prema ratnim događanjima u Srebrenici ili kao sredstvo obračuna sa urednicima i njihovim sagovornicima u medijima.

Cerić je na vjerskom skupu u Buni zatražio Suljagićevu smjenu i dovođenje na njegovo mjesto nekoga "ko ne mrzi muslimane i islam" te, aludirajući na nedavne nerede u Egiptu poznate kao "egipatsko proljeće", zaprijetio "sarajevskim ljetom" na ulicama Sarajeva ukoliko bude "dirano u vjeronauku".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE