• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ranjeni medvjed luta banjalučkim naseljem!

Mještani banjalučkog naselja Krupa na Vrbasu već dva dana su na nogama jer su u blizini svojih kuća primijetili ranjenog medvjeda!

 Ranjeni medvjed luta banjalučkim naseljem! Izvor: MONDO

Oni koji su ga vidjeli u blizini kuća i rijeke Vrbas uplašeno govore da ranjeni medvjed predstavlja opasnost po okolinu, te su se lovci dali u potragu za njim kako bi utvrdili da li je životinja zaista povrijeđena i predložili nadležnima šta činiti s njim, pišu "Nezavisne novine".

Mještani tvrde da je medvjed primijećen u utorak u večernjim časovima, dok neki navode da je viđen i juče ujutro, pa strahuju za svoju imovinu, ali i za najbliže. Smatraju da je medvjed sišao sa obližnje planine.


Rada Ristić, mještanka Krupe na Vrbasu, kazala je za "Nezavisne" da po naselju kruži priča da je medvjeda udario automobil na putu Banjaluka - Mrkonjić Grad i da sada tako povrijeđen luta okolinom.

"Čula sam da je medvjed povrijeđen prilikom udara automobila, koji je oštećen, ali ne znam ko je bio vozač", rekla je Ristićeva i dodala da su lovci pretraživali teren.

Kako je kazao Sreten Tešić, predsjednik Lovačke sekcije Krupa na Vrbasu LU "Zmijanje", lovci su se, od utorka i informacije o pojavi medvjeda u blizini kuća, uputili u potragu za njim.

"Evo, pretražujemo teren da vidimo da li je izašao iz naselja. Viđen je skroz u blizini rijeke Vrbas, dakle bio je kod samih kuća", rekao je Tešić i dodao da je medvjed, po informacijama kojima raspolažu, ranjen.

Govoreći o tome šta će učiniti ako ga ugledaju, Tešić je naveo da će vjerovatno biti naređen odstrel, jer je ranjen i od njega prijeti opasnost po okolinu, ali da oni ne mogu donijeti konačnu odluku o tome.

"Odluku o tome donosi Inspektorat RS i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Mi ćemo vidjeti da li se radi o ranjenom medvjedu i ako predstavlja opasnost po okolinu, predložićemo odstrel", rekao je Tešić.

On je dodao da u Krupi na Vrbasu ranije nije bilo slučajeva pojave ove životinje blizu kuća. Istakao je da su obavijestili mještane da jave Lovačkoj sekciji u slučaju da ponovo negdje u blizini primijete medvjeda, te da nastavljaju potragu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da je medvjed lovostajem zaštićena životinja.

Bojan Kecman, portparol ovog ministarstva, kazao je da se medvjed smije loviti samo u slučajevima propisanim zakonom.


"To znači da se smije loviti samo ako je dostignut kapacitet, tj. podnošljiva brojnost na lovno produktivnoj površini i ako je planiran lov kroz planske dokumente, lovnu osnovu i godišnji plan korištenja lovišta", rekao je Kecman i dodao da je, ako su ovi uslovi ispunjeni, lov dozvoljen u periodu od 1. oktobra ove do 15. maja naredne godine.

Što se tiče pomenutog slučaja, Kecman je odgovorio: "Ministarstvo će sada da pošalje dopis Lovačkom udruženju 'Zmijanje', na čijoj je teritoriji primijećen medvjed, da preduzme mjere zaštite građana i njihove imovine."

On je naglasio da mještani ne smiju da ustrijele medvjeda i savjetovao da ne izlaze iz kuća dok LU "Zmijanje" ne riješi taj problem.

U nadležnom ministarstvu su rekli da će pravno lice, odnosno korisnik lovišta, biti kažnjeno novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 KM ako dozvoli da se za vrijeme stalne i privremene zabrane lova zaštićena divljač lovi, proganja ili namjerno uznemirava. Takođe će fizička lica biti kažnjena kaznom od 1.000 do 3.000 KM ako love, proganjaju ili namjerno uznemiravaju stalno i privremeno zaštićenu divljač.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE