• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Davidi: File stiže početkom juna

Početkom juna će doći komesar File. Međutim, još uvijek se čeka na odluku Narodne skupštine RS u vezi sa povlačenjem referenduma.

 Davidi: File stiže početkom juna Izvor: MONDO

Komisija za analizu rada Suda i Tužilaštva BiH, na čijem čelu će biti evropski komesar Šetfan File, neće biti zadužena za reformu pravosuđa, nego će otvoriti strukturalni dijalog koji je instrument, odnosno forum za provođenje dijelova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izjavio je vršilac dužnosti direktora Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

Davidi je objasnio da je to instrument, odnosno početak procesa koji će, vjerovatno, trajati nekoliko godina.

"Kada se jedna zemlja približava EU, ona mora u određenoj mjeri da izmijeni svoju regulativu, približi je EU i samu organizaciju institucija i funkcionisanje tih institucija", rekao je Davidi za "Glas Srpske".

On je najavio da bi File u BiH trebalo da dođe početkom juna, ali se čeka odluka Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa povlačenjem referenduma.

Davidi je ocijenio da je politička situacija u BiH "pomalo napeta", jer sedam mjeseci poslije izbora na državnom nivou nije formirana vlast, a ni parlament.

"Ono što izaziva dozu zabrinutosti za EU je činjenica da nema dovoljno pritiska za formiranje vlasti na državnom nivou", rekao je Davidi, dodajući da možda nije spretno reći pritisak, ali da je činjenica da nema dovoljno političke volje svih uključenih aktera iz BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton postigli su 13. maja u Banjaluci dogovor o početku strukturalnog dijaloga o problemu pravosuđa BiH, a da skupština Srpske zauzvrat revidira odluku o referendumu. Tema strukturalnog dijaloga biće reforma pravosuđa, funkcionisanje pravosuđa na državnom, entitetskom i kantonalnim nivoima i pravni okviri koordinacije nadležnosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE