• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani RS (ne)udišu čist vazduh

Semberci ovih dana dišu punim plućima. Kako je ostalim građanima RS, za sada je - tajna.

 Građani RS (ne)udišu čist vazduh Izvor: MONDO

U Institutu zaštite i ekologije tvrde da se samo u Banjaluci, Gradiški i Bijeljini mjeri kvalitet vazduha, a s druge strane, na internet stranici Hidrometeorološkog zavoda piše da ta mjerenja obavljaju u šest gradova i da ima isto toliko područnih stanica.

Vazduh ovih dana, tvrde nadležni, spada u kategoriju prve i druge klase, odnosno čist je ili samo umjereno zagađen. Saznati pravu istinu, kakav je kvalitet vazduha u najvećem gradu Srpske, veoma je teško, piše "EuroBlic".

U Institutu za građevinarstvo „IG“, koje od pre četiri godine mjeri kvalitet vazduha u Banjaluci, zainteresovane upućuju na upravu grada. One koje zanima ima li i koliko smoga šalju na adresu Hidrometeorološkog zavoda RS ili Centra za obavještavanje. Centar svakodnevno raspolaže meteorološkim i hidrološkim podacima, ali nema na uvid svaki dan podatke o zagađenosti vazduha. Na sajtu HMZ RS stoje podaci o dnevnim vrijednostima uzetih iz dva banjalučka naselja i Bijeljine, ali od - 8. aprila.

Ipak, po podacima koje uprava grada dobija od Instituta za građevinarstvo „IG“, Banjalučani ovih dana udišu vazduh prve i druge klase, a najnečistiji vazduh je u naseljima Centar i Borik. U aprilu u naseljima Paprikovac i Obilićevo koncentracije svih vrijednosti koji se mjere bili su granicama prve klase. Na području Centra koncentracije ugljen-monoksida i azot-dioksida su u granicama druge klase, a u istoj klasi su i koncentracije sumpor-dioksida u Boriku.

"Na kvalitet vazduha utiče gustina saobraćaja, pa je logično da je zagađenje veće ako je na ulicama više vozila. Osim toga, vazduh je lošijeg kvaliteta zimi, s obzirom na sezonu grijanja i korišćenja raznih vrsta ogreva", ističu u Administrativnoj službi Banjaluke.

U Bijeljini je automatska stanica za mjerenje kvaliteta vazduha postavljena u centru grada i svaka tri minuta daje rezultate. Koncentracije sumpor-dioksida i azot-monoksida mere još dvije stanice Tehničkog instituta koje su postavljene na širem području grada. Po rezultatima, Bijeljinci trenutno udišu kvalitetan vazduh, dok veća zagađenja beleže u zimskim mjesecima. Vazduh je tada nekvalitetan zbog velikog broja kotlovnica koje koriste ugalj, posebno onog koji u svom sastavu ima veliku količinu sumpor-dioksida. Osim kotlovnica, zagađenju doprinosi veliki broj vozila, kojih je u Bijeljini registrovano više od 50.000.

U trebinjskoj i gatačkoj hidrometeorloškoj stanici je potvrđeno da u ovim mjestima nema stanica koje mjere kvalitet vazduha.

Mjerenja u Hercegovini radi samo TE „Gacko“, koja, po našim saznanjima, ima mjerne aparate u krugu preduzeća i u gradu. Glavni zagađivač vazduha u Gradiški bila je tvornica za preradu otpada životinjskog porijekla, ali od kada je prestala sa radom, kvalitet vazduha je mnogo bolji.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE