• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živković srpski kandidat za člana kolegijuma

Živković je zajednički prijedlog SNSD-a i SDS-a, stranke platforme kandidovale su Bećirovića i Јurišića, a dva HDZ-a LJubića..

 Živković srpski kandidat za člana kolegijuma Izvor: MONDO

Za srpskog člana Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predložen je Milorad Živković iz SNSD-a, za bošnjačkog člana poslanik SDP BiH Denis Bećirović, dok su Zvonko Jurišić i Božo Ljubić kandidati za hrvatskog člana Kolegijuma.

Živković je zajednički prijedlog SNSD-a i SDS-a, stranke platforme kandidovale su Bećirovića i Jurišića, a dva HDZ-a Ljubića.

Predlaganju kandidata prethodila je rasprava u kojoj su izneseni oprečni stavovi da li su se uopšte stekli uslovi za izbor Kolegijuma.

Pozivajući poslanike i političke stranke na dijalog i dogovor poslanik SDS-a Mladen Bosić rekao je da očekuje da na današnjoj sjednici bude okončano konstituisanje Predstavničkog doma.

Stav SNSD-a, koji je iznio Drago Kalabić, jeste da se konstituisanje Parlamentarne skupštine i izbor Savjeta ministara mogu završiti tek nakon što se dogovori parlamentarna većina koja će novoj vlasti obezbijediti legalitet, legitimitet i uporište u sva tri naroda.

"To još nije dogovoreno", rekao je Kalabić izrazivši sumnju u mogućnost pozitivnog rezultata današnje sjednice.

I HDZ BiH smatra da još nisu stvoreni uslovi da se uđe u proces nastavka konstituisanja Predstavničkog doma jer još nije dogovorena parlamentarna većina, kao ni to ko će biti predsjedavajući Predstavničkog doma.

Prema riječima Bože Ljubića iz HDZ-a 1990, trebalo bi dati šansu da se u najkraćem vremenu dođe do dogovora o parlametarnoj većini koja će izabrati Kolegijum i Savjet ministara.

Poslanici SDA smatraju da su stečeni uslovi da se danas može izabrati rukovodstvo Predstavničkog doma, pa makar ono bilo privremenog karaktera.

Stav je SDA i SDP da hrvatskog i bošnjačkog člana Kolegijuma Predstavničkog doma treba da predlože stranke potpisnice platforme, a da kandidata za hrvatskog člana Kolegijuma Doma naroda predlože dva HDZ-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE