• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vikiliks: Podvojen odnos Srbije prema BiH

Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, a istovremeno daje kredibilitet opasnoj Dodikovoj retorici, navodi se u depeši koju je objavio Vikiliks

 Vikiliks: Podvojen odnos Srbije prema BiH Izvor: MONDO

Politika Beograda prema Bosni i Hercegovini snažno je obojena njegovim evropskim nastojanjima i strahovanju od regionalne nestabilnosti koja bi mogla da naškodi interesima Srbije, navodi se u komentaru depeše bivšeg američkog ambasadora u Beogradu Kamerona Mantera, koju je objavio "Vikiliks".

"Računajući da bi secesija Republike Srpske mogla da dovede do nestabilnosti i negativnih ekonomskih posljedica, (predsjednik Boris) Tadić je spreman da upotrijebi svoj lični i diplomatski uticaj da obuzda (predsjednika RS Milorada) Dodika, do određenog stepena", navodi se u depeši od 9. januara 2009. godine, koju su zajednički izradile ambasade SAD u Beogradu i Sarajevu.

Međutim, u dokumentu pod naslovom "Srbija ne raspiruje nestabilnost u BiH" ističe se da to što Beograd nastavlja da razvija veze na nivou entiteta u BiH "koči razvoj konstuktivnih odnosa sa institucijama na nivou države, što sprječava rješavanje zaostalih bilateralnih nesuglasica", koje se odnose na pogranične sporove i raspodjelu državne imovine bivše Jugoslavije.

U dokumentu, koji podrobno analizira Tadićevu politiku u BiH, ističe se da ona predstavlja "važan napredak" u odnosu na politiku koju je vodio Vojislav Koštunica, ali da "Srbija pokušava da sjedi na dve stolice: podržava Dejton i teritorijalni integritet BiH, a istovremeno daje kredibilitet, iako indirektno, opasnoj Dodikovoj retorici".

"Naši diplomatski kontakti kažu da su odnosi Tadića i Dodika bacili u stranu Ambasadu BiH u Beogardu i dali utisak da Tadić de fakto priznaje nezavisnost RS... Srpski zvaničnici tvrde da je tako samo zbog teške koordinacije sa Sarajevom, ali to i dalje stvara probleme", piše u depeši od januara 2009.

S druge strane, ističe se i to da će "Beograd i dalje biti odgovoran susjed sve dok očuvanje Dejtona vidi kao neophodno za regionalnu stabilnost i članstvo u EU" i navodi se da se većina posmatrača slaže da Tadić neće podržati odvajanje RS u narednih nekoliko godina.

"Tadić će se vjerovatno držati Dejtona, osim ako dođe do rapidnog pogoršanja uslova života u BiH koje bi u velikoj mjeri naškodilo Srbima (koji žive u BiH) i signala iz Brisela da je evropska perspektiva Srbije značajno oslabila", ističe se u depeši.

Pored toga, u depeši se navode i stavovi tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, koji je tvrdio da je pravi problem u BiH tadašnji bošnjački član Predsedništva Haris Silajdžić, a da "Dodik stvari čini još gorim samo zato što ne može da ućuti na Silajdžićeve provokacije".

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE