• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usaglašena trasa auto-puta Beograd – Sarajevo koja će prolaziti kroz Brčko

Autor Dragana Božić

Usaglašeni koridori auto-puta koji će prolaziti kroz Brčko distrikt.

 AA-20220906-28827494-28827490-BIH_USAGLASENA_TRASA_AUTOCESTE_BEOGRAD_SARAJEVO_KOJA_CE_PROLAZITI_KROZ_BRCKO.jpg Izvor: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem, ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Ćorićem, direktorima entitetskih preduzeća za autoceste Elmedinom Voloderom i Slobodanom Stanarevićem te gradonačelnikom Brčko distrikta Esadom Kadrićem i prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Jonatanom Menutijem, tokom kojeg su usaglašeni koridori autoputeva koje će prolaziti kroz Brčko distrikt.

Kako je istakao Mitrović usaglašavanjem koridora otklonjene su sve prepreke za realizaciju važnih kapitalnih projekata koji se odvijaju intenzivno, prije svega na relaciji auto-puta iz pravca Banja Luke ka Bijeljini.

“Ovo je izuzetno važno jer auto-putevi povezuju entitete i BiH sa zemljama Zapadnog Balkana, ali istovremeno i sa Evropskom unijom. Auto-put koji prolazi kroz Brčko prema Banjoj Luci i Sarajevu, donijeće jednu novu dimenziju te novu poziciju i mogućnost da distrikt ima još bolju poziciju za strane, ali i domaće ulagače”, naglašava Mitrović.

Novalić je istakao da nakon koridora 5c vlast na čijem se čelu nalazi sada dio svog potencijala i sposobnosti prebacuje na cestu koja se tiče poteza između Tuzle i Brčko distrikta, što je pak dio znatno šireg koridora koji će povezivati Sarajevo i Beograd.

“U tehničko-tehnološkom smislu ovo je veliki korak naprijed. Vlada Federacije BiH to projektuje od januara i važno joj je gdje se konektivne tačke nalaze južno na ulazu u Brčko i sjeverno prema Orašju“, kazao je Novalić.

Ćorić je naglasio da je pored koridora budućih auto-puteva danas usaglašen i koridor budućeg gasovoda koji će voditi kroz Brčko.

Kako je istakao gradonačelnik Kadrić Skupština Brčko distrikta povjerila je Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta izmjene prostornog plana, kojim će definisati trase autocesta i izradu zvaničnog prijedloga rješenja, a koji je u skladu s propisima struke ponudio rješenje koje ne skrnavi naseljena mjesta te će nakon javne rasprave biti upućen u skupštinsku proceduru.

Današnjem usaglašavanju koridora prisustvovao je i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti koji je projekt ocijenio od velikog značaja za cijeli brčanski region, ali i šire.

(Anadolija)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE