• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konstituisan Parlament BiH

Izborom članova komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH završena je konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 Konstituisan Parlament BiH Izvor: MONDO

Komisiju, kako je predviđeno Poslovnikom, čine predstavnici svih stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu.

Iz SDA u komisiju je izabran Asim Sarajlić, SDP će predstavljati Saša Magazinović, Savez za bolju budućnost Mirsad Đugum, Stranku za BiH Beriz Belkić, SDS Aleksandra Pandurević, a SNSD Drago Kalabić.

Iz HDZ BiH izabran je Mato Franjičević i koalicije HDZ 1990 - HSP Božo Ljubić.

Po automatizmu u Komisiju su ušli predstavnici stranaka koje u Predstavničkom domu imaju po jednog poslanika, a to su Nermin Purić iz DNZ-a, Petar Kunić iz DNS-a, Vesna Krstović-Spremo iz PDP-a, te Mladen Ivanković Lijanović iz Narodne stranke "Radom za boljitak".

Novoimenovani predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović izrazio je zadovljostvo činjenicom da je danas konstituisan Predstavnički dom BiH.

"Veoma je važno za BiH da je danas konstituisan Predstavnički dom ali nema mjesta nikakvom slavlju i euforiji, velikim riječima i obećanjima. Predstoji mnogo posla i neophodno je u narednom periodu da prionemo na realizaciju naših strateških ciljeva svih naroda i građana a to je put zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u", rekao je Bećirović.

On je naglasio da se pitanje saradnje novoizabranog rukovodstva Predstavničkog doma ne mora postavljati, jer su svi njegovi članovi izabrani na demokratski način i svi su dužni u interesu svih naroda i građana BiH da sarađuju na dobrobit svih.

"Dobili smo rukovodstvo Predstavničkog doma, a kada je riječ o Savjetu ministara BiH to je pitanje još otvoreno ali poslije današnjeg događaja očekujem da ćemo ubrzati i taj proces", rekao je Bećirović.

Bećirović iz SDP-a BiH izabran je za predsjedavajućeg Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u aktuelnom sazivu, a Milorad Živković iz SNSD-a za prvog zamjenika predsjedavajućeg, dok je za drugog zamjenika izabran Božo Ljubić iz HDZ 1990.

Za Bećirovića je glasalo 27 poslanika, od kojih 21 iz Federacije BiH i šest iz Republike Srpske, a devet je bilo protiv i jedan uzdržan.

Milorad Živković je izrazio zadovoljstvo što je BiH poslije oktobarskih izbora, dobila još jednu instituciju.

Živković je istakao da su tako stvoreni uslovi da Predstavničkom domu počne da radi u punom kapacitetu i podsjetio da sada teku rokovi za formiranje parlamentarnih komisija i delegacija, ali i rok u kojem Predsjedništvo BiH treba da predloži mandatara za novi Savjet ministara BiH.

"U velikom smo zaostatku, ali uz podršku kolega mislim da možemo nadoknaditi izgubljeno i pridružiti se ostalim zemljama u okruženju koje su daleko ispred nas na putu ka EU", rekao je Živković.

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma započela je sa radom 30. novembra, kada su poslanici, izabrani na oktobarskim opštim izborima, položili zakletvu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE