• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostavka ministra zbog odluke o vjeronauci u Sarajevu?

Ministar obrazovanja Sarajeva Emir Suljagić podnio ostavku, jer nije povukao Odluku o tome da vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjena?!

 Ostavka ministra zbog odluke o vjeronauci u Sarajevu? Izvor: MONDO

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo poslao je premijeru Fikretu Musiću pismenu ostavku, saznaje Sarajevo-x.com. Nakon brojnih pritisaka jednog dijela javnosti i poglavara Islamske zajednice reisa Mustafe Cerića, Suljagić je podnio pismenu ostavku, a razlog je, kako saznaje ovaj portal, to što nije želio povući Odluku o tome da vjeronauka više ne ulazi u prosjek ocjena u Kantonu Sarajevo.

Suljagić je istakao da ne namjerava podnijeti ostavku niti povući Odluku o tome da vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjena. Vlada Kantona Sarajevo poslala je saopštenje za javnost u kojem su naveli da nikada nije postojao plan ili namjera da se ukine predmet "Vjeronauka" te da su sve odluke i instrukcije Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo donesene u skladu i duhu zakona KS i BiH te da bi bio uveden red i ukinuta dugogodišnja neuređenost u ovoj oblasti.

Ministri u Vladi Kantona Sarajevo i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo iz Stranke demokratske akcije (SDA) ogradili su se od tog saopštenja.

"Ministri u Vladi KS iz reda SDA odbacuju data saopštenja kao obmanjivanje javnosti jer ne odražavaju usaglašene stavove s Kolegija Vlade i kao takvi ozbiljno urušavaju proklamovane principe partnerstva", rečeno je u saopštenju iz SDA.

Studentski protesti pred sarajevskim džamijama

Pred nekoliko sarajevskih džamija (Gazi Husrev-begovoj, Carevoj, Fahdovoj i Istiklal džamiji), grupe studenata su transparentima iskazali protest prema "početku procesa ograničavanja vjerskih prava i sloboda vlasti u Kantonu Sarajevo kroz diskriminiciju i brutalno ignorisanje volje roditelja i učenika koji pohađaju vjeronauku".

Hatibi su i ovog petka pozvali da se odluka o vjeronauci u Kantonu Sarajevo stavi van snage.

"Ignorisanje volje i prava vjernika u vezi s vjeronaukom u školama, kao prvom koraku do njenog potpunog ukidanja, moglo bi u narednim danima izazvati proteste širih razmjera i njihovo prerastanje u zahtjeve za ostavkom ministra", upozoreno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE