• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Suljagić podnio ostavku

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić poslao je premijeru Fikretu Musiću pismenu ostavku.

 Ministar Suljagić podnio ostavku Izvor: MONDO

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić poslao je premijeru Fikretu Musiću pismenu ostavku, jer više nije mogao da izdrži pritisak dijela javnosti zbog njegove odluke da ocjena iz predmeta vjeronauka u školama u Kantonu Sarajevo ne ulazi u opšti uspjeh učenika.

Federalni mediji spekulišu da je Suljagić u obrazloženju ostavke naveo da nije želio da povuče svoju odluku o ocjenjivanju učenika iz vjeronauke.

Iako su E-novine i FTV juče objavile ovu informaciju, kantonalni premijer Musić je sinoć u izjavi TV Sarajevo to demantovao, mada još uvijek iz Vlade Kantona Sarajevo nema zvanične potvrde da li je Suljagićeva ostavka prihvaćena.

S druge strane, Vlada Kantona Sarajevo juče je saopštila, nakon svoje 2. vanredne sjednice, da će za one učenike koji su u školskoj 2010/2011. godinu pohađali predmet "Vjeronauka", ocjene ipak biti uračunate u prosječnu ocjenu opšteg uspjeha.

Vlada Kantona Sarajevo u saopštenju za javnost navodi da nikada nije postojao plan ili namjera da se ukine predmet "vjeronauka" te da su sve odluke i instrukcije Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo donesene u skladu i duhu zakona Kantona i BiH te da bi bio uveden red i ukinuta dugogodišnja neuređenost u ovoj oblasti.

Ministri u kantonalnoj Vladi i poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo iz Stranke demokratske akcije (SDA) ogradili su se od tog saopštenja.

"Ministri u Vladi Kantona Sarajevo iz reda SDA odbacuju data saopštenja kao obmanjivanje javnosti jer ne odražavaju usaglašene stavove s Kolegija Vlade i kao takvi ozbiljno urušavaju proklamovane principe partnerstva", saopšteno je iz SDA.

Nakon klanjanja džuma- namaza u nekoliko sarajevskih džamija Gazi Husrev-begovoj, Carevoj, Fahdovoj i Istiklal džamiji, grupe studenata juče su transparentima iskazali protest prema "početku procesa ograničavanja vjerskih prava i sloboda vlasti u Kantonu Sarajevo kroz diskriminiciju i brutalno ignoriranje volje roditelja i učenika koji pohađaju vjeronauku".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE