• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kajganić: Do kraja godine deset optužnica za organizovani kriminal

Autor Nikolina Damjanić

Novoimenovani glavni tužilac BiH Milanko Kajganić očekuje da do kraja godine bude podignuto desetak optužnica za organizovani kriminal, koje će obuhvatiti i ubisto načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića.

 Kajganić nakon imenovanja za glavnog tužioca BiH Izvor: Screenshot

Kajganić je u obraćanju medijima nakon imenovanja na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH istakao da nema prostora insinuacijama koje su se pojavljivale u javnosti da je imao kontakte sa licima van pravosuđa.

On je istakao da će, ako bilo ko dokaže da se sastajao sa političarima, podnijeti ostavku, kao i da će ostavku podnijeti ukoliko izgubi podršku VSTS-a.

Kajganić je istakao da će fokus rada tužilaca u narednom periodu biti rad na predmetima koji se tiču dešifrovanja kriptovanih aplikacija.

"Sad najavljujem da ćemo do kraja godine podići nekoliko najsloženijih optužnica, koje će obuhvatiti i ubistvo načelnika kriminalističke policije Radenka Bašića u Prijedoru, te drugih optužnica koji se tiču zloupotrebe opojnih droga", rekao je Kajganić novinarima.

Kada je riječ o predmetima ratnih zločina, rekao je da niko nije zadovoljan, da su procesuirali značajni broj, ali da je više od 300 predmeta ratnih zločina protiv poznatih izvršilaca, a od tog broja, jedna trećina nisu dostupni pravosuđu BiH.

On je istakao da će Tužilaštvo BiH morati naći način sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu i zemljama regiona sa kojima su u kontaktu da dio optužnica iz tih predmeta prenesu tim zemljama, jer nema izgleda da će oni biti procesuirani u BiH.

Za izvještaj Evropske komisije o radu pravosuđa u BiH je rekao da su ga detaljno proučili i radimo na ispunjavanju zadataka koji se tiču Tužilaštva BiH koje će, kako je istakao, svoj dio posla uraditi.

"Nije sve do Tužilaštva i moj će fokus biti na činjenici da zajedno radimo u tom smjeru. Ako bude kvalitetnih izvještaja od policijskih agencija, Tužilaštvo će procesuirati lica iz tih predmeta", naglasio je Kajganić.

Kajganić je naveo i da sve institucije u BiH kojima je u nadležnosti borba protiv organizovanog kriminala imaju probleme u svojim redovima i sa licima koja su u dosluhu sa organizovanim kriminalom i u cilju je Tužilaštva BiH da takva lica identifikuju i procesuiraju.

On smatra da je pogrešna slika da u Tužilaštvu postoje dokazi koji su medijski interesantni, a da neće da podigne optužnicu. "Takva situacija nije u Tužilaštvu, do kraja godine biće velikih otpužnica", zaključio je Kajganić.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE