• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Zahtjevi za ponovno brojanje mogu se uputiti u naredna tri dana

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Centralnoj izbornoj komisiju su rekli da su nedjelja, ponedjeljak i utorak, odnosno 23, 24. i 25. okgobar do ponoći, tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

 Zahtjevi za ponovno brojanje mogu se uputiti u naredna tri dana Izvor: CIK BiH

"U skladu sa članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH protiv Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine može se putem Centralne izborne komisije BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na veb stranici Centralne izborne komisije BiH", saopšteno je iz CIK-a.

Zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića, prigovori na objavljene rezultate i žalbe na Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine se dostavljaju isključivo putem faks aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail adresu [email protected] ili lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH (Sarajevo, ul. Danijela Ozme 7).

Protokol Centralne izborne komisije BiH će raditi sutra, u nedjelju, 23.10.2022. godine, u vremenu od 8 do 16 časova.

"Centralna izborna komisija BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utječe na dodjelu mandata. Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH", napomenuto je u CIK.

Pojašnjeno je da CIK BIh može razmatrati zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića, ako su ispunjeni sljedeći uslovi:

1) da je zahtjev podnesen u pisanoj formi i da ga je potpisao akreditovani posmatrač, grupa od 50 ili više birača koji su glasali na istom biračkom mjestu, nezavisni kandidat, predsjednik političke stranke ili bilo koji od predsjednika političkih stranaka koje su formirale koaliciju, ili opštinska izborna komisija;
2) da su u zahtjevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uključujući članove Izbornog zakona BiH koji nisu poštovani ili su prekršeni;
3) da je u zahtjevu naveden približan broj glasačkih listića za koje se vjeruje da nisu ispravni;
4) da je u zahtjevu navedeno kako bi ta povreda zakona utjecala na izborne rezultate
5) da je zahtjev podnesen Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od tri dana od dana kada je Centralna izborna komisija BiH objavila utvrđene izborne rezultate.

Centralna izborna komisija BiH može i po službenoj dužnosti narediti ponovno brojanje glasačkih listića.

U skladu sa članom 5.31 Izbornog zakona BiH kandidati političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje, kao i akreditovani posmatrači, mogu biti prisutni u toku ponovnog brojanja.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob Rock

Što reče neko, kako stranka koja dobije 10% glasova na izborima zamišlja da ima Predsjednika republike?

Sa79

Ovako su trebali i za predsjednika, prvo objaviti rezultate pa onda ponovo brojati ako treba neka mjesta, a oni su namjerno nelegalno nešto preduzeli da bi izuzeli predsjedničke izbore iz šeme i pravili kurcšlus oko toga. Ali čak i jaki probošnjački mediji priznaju da je opozicija anahrona, neučinkovita i da jeDodik pomeo izbore. SdS je pao na 13 poslanika, PDP 8 pa nikad manje te dvije stranke u zbiru. To je poruka birača

Zole

Ovi prave cirkus,i kao daju sebi neki značaj .Objavite više te rezultate i prekinute sa ovim cirkusom

MONDO REPORTAŽE