• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen drugi rebalans budžeta Srpske u iznosu od 4,5 milijardi KM

Autor Brankica Spasenić

Narodna skupština RS usvojila je danas, po hitnom postupku, drugi rebalans budžeta u iznosu od četiri milijarde i 510 miliona KM.

 Usvojen drugi rebalans budžeta RS Izvor: Mondo/Slaven Petković

Ministarka finansija RS Zora Vidović je objasnila da su ova budžetska sredstva, od prvog rebalansa iz maja ove godine, veća za 128 miliona KM, a od budžeta koji je usvojen u decembru prošle godine, za 486 miliona KM.

Ona je objasnila da je visoka inflacija, koja je u septembru iznosila 16,1 odsto, glavni razlog drugog rebalansa.

„Značajno su povećani prihodi u odnosu na budžet koji smo usvojili u decembru prošle godine, zbog inflacije, većeg koeficijenta raspodjele PDV-a, ali i povećanja privredne aktivnosti“, ocijenila je Vidović i dodala je da je inflacija “uvezena u RS”.

Dok su poslanici vladajuće koalicije tokom skupštinske rasprave podržali ovaj prijedlog, iz opozicije su kritikovali pojedine stavke.

Milad Radović (SDS) je rekao da budžet Republike Srpske nije razvojni, da nema sistemskog rješavanja plata i penzija, nego da se „dijelilo po 100 KM u izbornoj kampanji“.

Radović, kao i Jelena Trivić (PDP) su posebno kritikovali izdvajanja za stručne usluge od 65 miliona KM.

Trivić je kazala i da je ovaj dokument zloupotrijebljen od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, jer je najavljujući ovu posebnu sjednicu, rekao da „budžet brani od opozicije“ i stavio u kontekst ponovnog brojanja glasova za predsjednika RS.

„Da u ovo dokumentu nema naduvanih faktura i korupcije, mogao bi se od ovog iznosa napraviti dobar budžet“, rekla je Trivić.

Ministarka Vidović je u završnoj riječi kazala da je netačno da se stanovništvu u Srpskoj pomagalo ad hoc kroz jednokratnu pomoć pred izbore, i navela podatke o povećanju plata, penzija i naknada borcima za ukupno 15 odsto u ovoj godini.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE