• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici Evropskog parlamenta traže istragu protiv Varheljija, najviše zbog Srbije i Dodika

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Evropski parlament je pozvao na istragu o tome da li je komesar za proširenje EU Oliver Varhelji prekršio kodeks ponašanja izvršne vlasti EU.

 Srn2022-11-29_1542560_0.jpg Izvor: Twitter/Milorad Dodik

U opširnom izvještaju Evropskog parlamenta o spoljnoj politici i bezbjednosti bloka, poslanici EU pozvali su Evropsku komisiju da pokrene "nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li su ponašanje i politike koje sprovodi" Varhelji u suprotnosti sa kodeksom ponašanja izvršne vlasti EU i njegovih obaveza.

Varhelji, državljanin Mađarske i kako navodi Euractive - bliski saradnik mađarskog premijera Viktora Orbana - zadužen je za odnose sa susjedstvom EU i da nadgleda pristupne pregovore sa blokom.

U amandmanu, koji su uglavnom forsirali poslanici socijalista, poslanici EU optužili su Varheljija da "namjerno izbegava i slabi centralni značaj demokratskih reformi i vladavine prava u zemljama koje s na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji".

"Iako formalno želi da se pridruži EU, Srbija je više puta ignorisala pozive da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom EU, uključujući i sankcije (prema Rusiji)", piše briselski sajt citirajući razloge za istragu.

Dalje se navodi da su poslanici EU kao još jedan razlog naveli zabrinutost zbog Varheljijevog stava prema predsjedniku Republike Srpske (citat: "separatistički nastrojenom lideru bosanskih Srba") Miloradu Dodiku, kojeg optužuju za raspirivanje nacionalističkih osjećanja i nastojanje da "ujedini mini državu bosanskih Srba sa Srbijom".

Podsjećamo, poslanici Evropskog parlamenta su juče obnoviili poziv na sankcije protiv Dodika i drugih odgovornih za organizovanje "neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara".

Holandski poslanik lijevog centra Tijs Rojten, koji je pomogao u izradi izvještaja parlamenta, rekao je da je uloga Komisije da zaštiti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, promoviše demokratiju u Srbiji i obezbijedi mir i stabilnost u Crnoj Gori i na Kosovu – a ne suprotno.

"Podržavanje Dodikovih nacionalističkih i separatističkih stavova ne samo da bi bilo protivno Kodeksu ponašanja članova Evropske komisije, već bi bilo i igranje vatrom", rekao je Rojten.

Evropska komisija nije komentarisala ovaj izvještaj.

"Politika proširenja nije u rukama komesara, već Kolegijuma komesara, koji donosi odluke i procjenjuje situaciju u zemljama koje žele da se pridruže EU", rekao je portparol Evropske komisije Erik Mamer novinarima u srijedu, odgovarajući na pitanja o ovoj temi.

Euractive podsjeća da je, velikim dijelom zbog ruske invazije na Ukrajinu i promjene u trenutnom geopolitičkom pejzažu, proces proširenja EU ponovo oživio poslije skoro decenije stagnacije.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE