• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihajlović: U slučaju ibarska, došli do gvozdenih vrata DB-a

Bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović izjavio je da je razrešenje zločina na Ibarskoj magistrali bio jedan od prioriteta MUP-a.

 Mihajlović: U slučaju ibarska, došli do gvozdenih vrata DB-a Izvor: MONDO

On je kazao i da su neposredni počinioci otkriveni ubrzo po njegovom stupanju na dužnost početkom 2001. godine.

Mihajlović je, u nastavku suđenja pred većem Vrhovnog suda Srbije optuženima za četvrostruko ubistvo funkcionera Srpskog pokreta obnove i pokušaj ubistva predsednika SPO-a Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, rekao da su taj slučaj kao i nestanak Ivana Stambolića i ubistvo Slavka Ćuravije bili slučajevi sa političkom pozadinom koji su opterećivali MUP.

Dodao je da su ga operativci resora Javne bezbednosti obavestili da su u istraživanju tih slučajeva došli do "gvozdenih vrata Državne bezbednosti (DB)" i da je na sastanku na kome su učestvovali operativci javne i državne bezbednosti dogovoreno da se obezbedi operativna saradnja onih koji su radili na tim slučajevima.

"Posle sam obavešten da je Ibarska rešena i da se saznalo ko je izvezao kamion iz baze JSO u Lipovici i da su neposredni izvršioci priznali delo pod teretom savesti i da su rekli 'hvala bogu što ste došli, znali smo da će to jednom da se desi'", rekao je Mihajlović.

Kao neposredni izvršioci za to ubistvo optuženi su bivši pripadnici JSO Nenad Ilić i Nenad Bujošević.

Mihajlović je rekao da nema nikakva saznanja o lažnim dokumentima koja su izdata porodicama Ilića i Bujoševića i dodao kako je načelan stav bio da se u zakonskim okvirima pomogne svakome ko bi doprineo rasvetljavanju zločina na Ibarskoj magistrali, nestanka Ivana Stambolića i ubistva Slavka Ćuruvije.

Bivši ministar unutrašnjih poslova je potvrdio da je učesvovao na sastanku sa optuženim bivšim načlenikom DB-a Radomirom Markovićem u centru DB na Banjici, ali da je bila reč o nesporazumu jer je on na sastanak došao sa jednim očekivanjima, a Marković sa drugim.

Marković je tražio sastanak rekavši da ima bitna saznanja o radu policije koja želi da prenese samo ministru, rekao je Mihajlović.

"Priohvatio sam razgovor da čujem bitne informacije o svemu osim Ibarskoj jer je to bio politički rešen slučaj. Razgovor je pretvoren u nastojanje Markovića da on nema veze sa Ibarskom, da je profesionalac i da nije bilo potrebe da se DB obračuna sa Vukom Draškovićem", rekao je Mihajlović.

On je dodao da je to za njega bio "prijatan razgovor, ćaskanje u opuštenoj atmosferi", da tokom razgovora nisu vođene beleške, a da ne zna da li je prostorija bila ozvučena i da li se razgovor snimao.

Marković je tokom svoje odbrane tvrdio da mu je bio nuđen smeštaj u inostranstvu ako bi za zločin na Ibarskoj magistrali optužio bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

U toku pauze na suđenju, Palata pravde je evakuisana zbog dojave da je u zgradi postavljena bomba.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE