• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranke još nisu odredile poslanika

Većina stranaka koje su osvojile mandate na izborima 11. maja još nisu odredile poslanike.

 Stranke još nisu odredile poslanika Izvor: MONDO

Pojedine stranke najvljuju da će među poslanicima, kao i među kandidatima, biti najmanje 30 odsto žena.

RIK je u utorak uveče utvrdila konačne rezultate izbora i stranke imaju 10 dana da joj dostave imena poslanika.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić rekao je agenciji Beta da će koalicija okupljena oko te stranke sastaviti listu poslanika za Skupštinu Srbije u zakonom propisanom roku.

"Nismo još sastavili listu, a biće gotova za deset dana do kada je zakonski rok", rekao je Ružić.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski rekla je agenciji Beta da će ta partija u novom skupštinskom sazivu imati devet poslanika, ali da još nije sastavljena lista.

Dodala je da će NS listu sa imenima poslanika predati u zakosnkom roku, i da će se truditi da na listi bude 30 odsto žena.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović je kazao Beti da će ta stranka u zakonskom roku sastaviti listu poslanika za Skupštinu Srbije.

Kako je Beti rečeno u Liberalno-demokratskoj partiji, u toku je sastavljanje liste poslanika te stranke koju će, kako su naveli, predati i pre isteka zakonskog roka.

U LDP-u navode da će na njihovoj listi biti 30 odsto žena.

Predsednik Izbornog štaba Demokratske stranke Marko Đurisić je rekao Beti da će predstavnici liste "Za evropsku Srbiju" do sredine sledeće nedelje sastaviti listu poslanika za Skupštinu Srbije i naglasio da će među poslanicima DS biti 30 odsto žena.

Šef pres službe G17 plus Nikola Papak rekao je Beti da će i ta stranka poštovati minimum od 30 odsto, ali da će verovatno biti i više žene među poslanicima te stranke. On je podsetio da je u "prošloj izvršnoj vlasti G17 plus imala 50 odsto žena".

Srđan Srecković, potpredsednik Srpskog pokreta obnove koji je osvojio mandate na listi Za evropsku Srbiju, kazao je Beti da će listu poslanika za novi saziv Skupštine sastaviti Predsedništvo stranke narednih dana i dodao da se minimum od 30 odsto žena "porazumeva".

Liga socijaldemokrata Vojvodine će listu svojih poslanika sastaviti kad se formira pokrajinska skupština i lokalne vlasti u Vojvodini, jer, kako je Beti rečeno, tek tada će moći da predlažu personalna rešenja da ne bi došlo do dupliranja mandata.

Poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline u Skupštini Srbije biće Riza Haljimi, predsednik Partije za demokratsko delovanje, koji je bio poslanik i u prethodnom mandatu.

Haljimi je agenciji Beta rekao da na osnovu sporazuma albanskih stranaka sa juga Srbije, Koalicija Albanaca Preševske doline osvojene mandate raspodeljuje po redosledu na obrascu koji je predat RIK-u.

Dve bošnjačke stranke iz Sandžaka - Sandžačka demokratska partija i Bošnjačka koalicija Sulejmana Ugljanina takođe još nisu odredile poslanike.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE