• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LDP: Nećemo sa socijalistima u vladu, ali podržaćemo DS

LDP podržava listu "Za evropsku Srbiju", Mađari tu listu podržavaju načelno, kao i Albanac, a Bošnjaci su protiv poništavanja SSP.

 LDP: Nećemo sa socijalistima u vladu, ali podržaćemo DS Izvor: MONDO

Liberalno demokratsku pratiju i stranke na njenoj listi, koje su osvojile 13 mandata, predstavljali su lider LDP Čedomir Jovanović, potpredsednica LDP Nataša Mićić, predsednica Političkog saveta Vesna Pešić i predsednik Socijaldmekoratske unije (SDU) Žarko Korać.

Oni su podržali listu "Za evropsku Srbiju", a Jovanović je izrazio nadu da će Tadić toj listi poveriti mandat za sastav nove vlade i da će biti ispunjena želja građana izražena na izborima 11. maja za smenu Vojislava Koštunice, te da neće doći na vlast Srpska radikalna stranka. "Nadam se da će parlament koji bude konstituisan početi da se bavi evropskim poslovima i da će Srbija poći evropskim putem", rekao je on.

Za LDP je neprihvatljivo da bude u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije, ali podržaće Demokratsku stranku, jer je to "manje zlo za Srbiju", dodao je Jovanović.

Mađarsku koaliciju, koja je osvojila četiri mandata, predstavljao je lider te koalicije Ištvan Pastor.

On je izjavio da je ta koalicija načelno spremna da podrži mandatara liste "Za evropsku Srbiju". On je objasnio da je ta podrška načelna, jer još nije saopšteno ime mandatara. Pastor je rekao da je ta koalicija zainteresovana da se formira parlamentarna većina u kojoj će biti proevropske snage i da je zainteresovana da četiri poslanika te koalicije (Mađarske koalicije) daju podršku toj većini. On je dodao da je ta koalicija spremna da odmah počne razgovore na tim elementima u paketu na republičkom, pokrajinskom i opštinskom nivou.

Delegaciju "Bošnjačke liste za evropski Sandžak", koja je osvojila dva mandata, predvodili su funkcioneri te liste Esad Džudžević i Bajro Omeragić.

Omeragić je posle konsultacija izjavio da će ta lista učestvovati u onoj vladi koja bude obezbedila manjinska prava Bošnjacima, ubrzani ekonomski razvoj i evropske integracije. "Predsednik Tadić nas je obavestio da još nikome nije poverio mandat, a kada čujemo ko je mandatar iznećemo naša programska opredeljenja i učestvovati u onoj vladi koja bude obezbedila manjinska prava Bošnjacima, autoput kroz Sandžak, ubrzani ekonomski razvoj i evropske integracije", kazo je on.

Prema rečima Omeragića, Bošnjačka lista će glasati za sve zakone koji približavaju Srbiju EU, jer je to temeljni princip te liste.

Omeragić je rekao da ta lista do sada nije imala zvanične razgovore povodom poziva lidera DSS-a Vojislava Koštunice da učestvuju u vladi koju bi on eventualno formirao, a u kojoj bi Bošnjačka lista dobila ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj. "Ta ponuda stoji i godi nam. Videćemo kako će se odvijati svi dalji razgovori oko mandatara i Bošnjačka lista će se po tome opredeliti prema ulasku u neku eventualnu buduću Vladu Srbije", naveo je Omeragić.

Upitan da li je za tu listu prihvatljivo da bude u vladi sa Koštunicom koji se zalaže za poništenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, Omeragić je rekao da je opredeljenje Bošnjačke liste da glasa za ratifikaciju tog sporazuma u skupštini.

Predstavnik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Haljimi, jedini u parlamentu Srbije, izjavio je da će ta lista jedino podržati proevropsku vladu koju bi vodili Demokratska stranka i partije sa sličnim programima.

"Nadam se, kao i prošle godine, da će se ipak formirati proevropska vlada koja će i praktično, a ne samo verbalno, da radi na bazi evropskih vrednosti", rekao je Haljimi i dodao: "Naš stav je da ćemo jedino biti u situaciji da podržimo proevropsku vladu koja će raditi na osnovu evropskih vrednosti i mislimo da je to moguće uz vladu koju bi vodila DS i druge partije sličnih programa."

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE