• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Topi: Vratiću se uskoro, na nezavisno Kosovo

Albanski predsednik izjavio pred odlazak iz Prištine da će se vratiti "uskoro", na dan proglašenja nezavisnosti Kosova.

 Topi: Vratiću se uskoro, na nezavisno Kosovo Izvor: MONDO

Albanski predsednik Bamir Topi izjavio je, po završetku trodnevne posete Kosovu i Metohiji, da će ponovo doći u tu srpsku pokrajinu i to "vrlo skoro, na dan proglašenja nezavisnosti".

Topi je na Kosovo stigao 25. januara, na poziv šefa UNMIK-a Joahima Rikera, i kosovskog predsednika Fatmira Sejdijua, prenela je albanska agencija ATA.

Poslednjeg dana posete, na povratku za Albaniju, Topi se zaustavio u Prizrenu, gde je izjavio da je taj grad "u odredjenim istorijskim trenucima, inspirisao albansko društvo da se ujedini protiv represije". "Sadašnji trenutak je kruna decenijskih napora Albanaca i sada smo na pragu proglašenja nezavisnosti Kosova, što je novo priznanje naporima svih Albanaca", izjavio je Topi.

Topi je prethodno, u Prištini, odbacio optužbe da je nezavisnost Kosova, u suštini, predigra za stvaranje velike Albanije, ističući da će se Albanija i Kosovo ujediniti u Evropskoj uniji, preneli su prištinski elektronski mediji.

Albanski predsednik je u Prizrenu obišao muzej "Prizrenske lige", Sinan-pašinu džamiju, kao i pravoslavni hram Svetog Djordja i crkvu Bogorodice Ljeviške, koji su zapaljeni tokom martovskog nasilja Albanaca 2004. godine na Kosovu.

Topi se zatim vratio u Tiranu sa delagacijom koja je brojala 100 članova, medju kojima su bili i zamenik albanskog premijera Gazmend Oketa, ministri Ili Pango i Jemin Djana, zamenici predsednika parlamenta Fatos Beja i Ili Bufi, šef predsedničkog kabineta Dašamir Džadžiu, kao i brojni akademici, umetnici, predstavnici medija i poslovni ljudi.

Bamir Topi je ranije ocenio da Kosovo treba da bude demokratska država svih gradjana, u kojoj će se posebna pažnja posvetiti srpskoj i drugim manjinama. On je, takodje, pozvao lidere i institucije Kosova da proces proglašavanja nezavisnosti vode u saradnji sa medjunarodnom zajednicom, u prvom redu SAD i EU.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE