• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak Đoković popularniji od Vučića i Dodika: Šta je pokazalo istraživanje javnog mnjenja u Republici Srpskoj?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Šta stanovnici Republike Srpske misle o aktuelnim političkim temama i političarima i kako percipiraju situaciju u Srpskoj, pročitajte u nastavku.

 Ispitivanje javnog mnjenja u RS Dodik Đoković Vučić Stanivuković Trivić Izvor: Twitter/Milorad Dodik

Građani u Republici Srpskoj su u prosjeku više optimistični nego pesimistični, a kao najveći problem vide  poskupljenja i nedostatak novca.

Najveći ugled među stanovništvom ima Novak Đoković, a odmah iza njega Aleksandar Vučić. Domaći političari su ispod njih dvojice, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja u Srpskoj u aprilu 2023. godine koje je radila agencija "Metriks konstalting" (Metrics consulting) iz Banjaluke

Građani su pravac u kojem ide RS ocjenjivali ocjenom od 1 do 5, a 37 odsto ispitanika dalo je ocjenu 3, 15 odsto peticu, a 12 odsto je dalo "keca",  

Na pitanje šta trenutno vide kao najveći problem u Srpskoj većina građana (28 odsto) nije dala odgovor, ali je 26 odsto njih odgovorilo da su to poskupljenja i niska kupovna moć. Aktuelnu vlast kao glavni problem istaklo je osam odsto ispitanih.

Oko 49 odsto stanovnika smatra da će RS u narednih 10 godina biti bolje mjesto za život, a 28 odsto da neće. Sličan je procenat onih koji ne znaju ili neće da daju odgovor.

Politička scena

Agencija je pitala građane i šta misle o osnivanju novog pokreta Jelene Trivić i tu je trend da velika većina ne zna ili nema mišljenje, a podjednak broj (25% naspram 23%) smatra to i dobrim i lošim potezom. Oko 35 posto građna misli da će ovo umanjiti šanse opozicije na narednim izborima, a 18 % misli suprotno (41 odsto ne zna odgovor na to pitanje).

Draško Stanivuković je u ukupnom uzorku percipiran kao lider opozicije u RS (28%), ali autori istraživanja napominju da kod opoziciono orijentisanih ispitanika kao lider prednjači Jelena Trivić sa 33%. Nebojšu Vukanovića kao glavnog opozicionara vidi 12 procenata ispitanika.

Da se izbori održavaju sutra, Narodni front Jelene Trivić, po ovom istraživanju, dobio bi 8,7 odsto glasova, PDP 11,2 odsto, a SNSD - 33,1 odsto.

Đoković ispred svih

Anketirani građani su ponuđene ličnosti ocjenjivali ocjenama od 1 do 5, a ubjedljivo najveću prosječnu ocjenu dobio je Novak Đoković - 4,9. Slijedi Aleksandar Vučić (4,2), Milorad Dodik (3,34), Draško Stanivuković (3,32), Željka Cvijanović (3,28), Jelena Trivić (3,02)...

Istraživanje (koje detaljno možete vidjeti OVDJE) je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 948 punoljetnih ispitanika, u periodu od 18. do 23. aprila 2023. putem telefonske ankete.

"Uzorak obezbjeđuje teritorijalnu reprezentativnost po izbornim jedinicama u Srpskoj, uz 34% urbanog stanovništva iz gradskih naselja, 31% ispitanika iz perifernih urbanih naselja, te 35% ispitanika iz seoskih naselja. Žene čine 49% ispitanika, dok su muškarci 51%, s prosječnom starosti od 47 godina. Uzorak je reprezentativan za populaciju Srpske po radnom statusu i obrazovnom statusu", objavila je agencija

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Za nas je dodo bog i tacka

Miki

Pokazalo je da nije zalud uloženo 10 miliona anglosaksonskih evra u medije zarad suzbijanja ruskog uticaja. Priča priču stiže, kao režirano. Kakve veze ima Đoković i ko je uopšte protiv Novaka. I šta Vučić ima sa RS valjda se bira u Srbiji, neće valjda da nas štiti kao ove na Kosovu

MONDO REPORTAŽE