• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik na parastosu u Gradišci: Ubijanje civila i granatiranje izbjeglica nije pobjeda

Autor Nikolina Damjanić

U Gradišci je danas obilježeno 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u zločinačkoj hrvatskoj akciji "Bljesak", parastosu je prisustvovao i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

 Obilježavanje 28 godina akcije Bljesak u Gradišci Izvor: Borislav Zdrinja

 Dodik je izjavio danas u Gradišci da ubijanje civila i granatiranje izbjegličkih kolona ne može biti pobjeda, kako to predstavlja druga strana dok se Srbi sjećaju svojih poginulih.

Dodik je, nakon parastosa i polaganja vijenaca za stradale u zločinalkoj akciji hrvatske vojske "Bljesak", rekao da sve dok se Srbi sjećaju svojih poginulih u ratovima devedesetih godina, na drugoj strani te akcije slave kao pobjedu.

"Ne može pobjeda biti ubijanje civila na kućnom pragu kao ni granatiranje izbjegličkih kolona", rekao je Dodik danas u Gradišci gdje je prisustvovao obilježavanju 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u zločinačkoj hrvatskoj akciji "Bljesak".

On je podsjetio da se i u Srbiji sjećaju ovog stradalničkog datuma, te da se tim povodom jutros čuo sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Dodik je rekao i da će se regulisati status pripadnika Vojske Republike Srpska Krajine.

"Mnogi od njih su danas ovdje gdje smo dogovorili da se pripadnicima Vojske Republike Srpske Krajine prizna borački status kao što to imaju borci Vojske Republike Srpske. Svaki put pokušavamo da pomognemo ljudima koji su najviše stradali, izgubili članove svojih porodica, imanja i slobodu", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je u "Bljesku" na desetine hiljada porodica moralo da napusti svoje kuće i spas traže u Republici Srpskoj.

Dodik je podsjetio da se za dva dana obilježava stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, što samo govori o kalendaru stradanja Srba i karakteru sukoba.

"Treba samo pogledati datume stradanja i vidjećete kako je prošao srpski narod. To je stradalnički narod koji je najviše stradao od svih naroda. Svaka floskula o bratstvu i jedinstvu je neprihvatljiva. BiH ne može da opstane jer je to pitanje istorije odnosa između naroda", rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH opstaje nasiljem međunarodnog faktora i nametanjem volje u kojoj su svi nezadovoljni.

"Svi su nezadovoljni s BiH. Za nju nema rješenja. Najbolje je da se narodu da sloboda kako želi da živi", istakao je Dodik.

Srbi moraju i dalje da se bore za istinu i pravdu i jasno kažu da su slobodarski narod koji se kroz cijelu svoju istoriju borio za slobodu, očuvanje svog identiteta i opstanak na prostorima na kojima vijekovima živi, poručio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić nakon obilježavanja 28 godina od egodusa Srba iz Zapadne Slavonije.

Izvor: Борислав Здриња

Adžić je izjavio novinarima u Gradišci da je opredjeljenje i obaveza gradskih vlasti u Gradišci da se svakog 1. maja prisjete stradalih Srba iz Zapadne Slavonije u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" i perioda kada su građani Gradiške prihavtili ljude koji su 1995. godine bili primorani da napuste Hrvatsku.

On je rekao da veliki broj ljudi iz zapadne Slavonije danas živi u Gradišci, koja je, kao i prije 28 godina, grad koji je otvoren za sve ljude dobre volje.

U Gradišci se danas obilježava 28 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u zločinačkoj hrvatskoj akciji "Bljesak", u kojoj su poginula 283 lica srpske nacionalnosti, od kojih 114 civila, među kojima 56 žena i osmoro djece do 14 godina.

S kućnog praga protjerano je 15.000 Srba.

Hrvatske oružane snage su pod kodnim nazivom "Bljesak" 1. maja 1995. godine izvršile agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija, u sastavu Republike Srpska Krajine, u vrijeme kada je ova oblast bila pod zaštitom UN (UNCRO - Sektor "Zapad").

Protiv zapadnoslavonskih Srba, odnosno oko 15.000 žitelja i oko 4.000 vojnika, krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

(SRNA)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE