• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručna konferencija u NSRS: Šta o kriminalizaciji klevete u RS kažu pravnici iz regije?

U Narodnoj skupštini RS danas je organizovana naučno – stručna konferencija o uvredi i kleveti u pravu Republike Srpske i zemalja regiona, a povodom usvojenog Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS.

 Stručna rasprava o kleveti u NSRS Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Međutim, većina ključnih učesnika nisu mogli konkretno odgovoriti na pitanja da li podržavaju kriminalizaciju klevete, šta misle o predloženim rješenjima u domaćem zakonodavstvu niti da li su drakonske predviđene kazne do 100.000 KM za klevetu u RS.

Povezano

Profesor iz Novog Sada Zoran Pavlović smatra da zakonska rješenja pokažu svoj test, za onoga ko ih donosi, već na sljedećim izborima.

“Ako se posmatra evropsko zakonodavstvo u cjelini, radi se o krivičnom djelu koje egzistira. Treba napraviti što bolju pravnu normu”, rekao je Pavlović i poručio da će se moći suditi na pravi način tek kada zakon počne sa primjenom.

“Kritika je dozvoljena ali ne smije da uđe u crvenu zonu kada postaje krivično djelo”, dodao je.

On je naveo i da zemlje EU koje se predstavljaju kao demokratske, inkriminišu klevetu, a u nekim su predviđene i zatvorske kazne do dvije godine.

Profesor Igor Vuletić sa Pravnog fakulteta u Osijeku je kazao da je Hrvatska posljednjih godina u kontinuiranom procesu dekriminalizacije klevete.

“Pravo govora i sloboda izražavanja nisu apsolutni i imaju svoja ogramičenja”, istakao je.

Upitan o predviđenim kaznama za klevetu u RS koje se kreću do 100.000 KM, on je naveo da u Hrvatskoj novčane kazne nisu fiksno propisane nego su vezane uz lična primanja osobe koja se osuđuje.

“Utvrđuje se dnevni dohodak ili dnevni iznos , tako da kazna bude prilagođena finansijskim mogućnostima osobe”, naveo je.

Profesor Ilija Musa iz Mostara je ocijenio da aktuelni građansko-pravni okvir “nije donio očekivane plodove”.

Upitan da li BiH ima nezavisno pravosuđe, lišeno političkog uticaja, kojem se može povjeriti ovako snažan alat, on je rekao da je uvjeren da sudije u BiH djeluju nezavisno.

Bivši ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović je rekao da je protiv nekoliko stvari iz predloženog teksta zakona u RS koje “ne mogu proći”.

“Na prvom mjestu to su kazne, one su neprimjereno visoke. Takođe, dobro treba razmisliti o načinu pokretanja postupka, da li po prijedlogu ili po privatnoj tužbi. Jako je diskutabilno da ide po prijedlogu. Za predloženi tekst, ja nisam”, rekao je Mitrović

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je danas da se ovom konferencijom “pokušalo pobjeći od obračuna novinara i političara, političara međusobno, te vlasti i opozicije”.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE