• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPS-PUPS-JS "jedinstveniji nego ikad"

Nema vlade sa Koštunicom dok ne promeni mišljenje i da se drži dogovora koji smo postigli na prvom sastanku", izjavio Tanjugu lider Jedinstvene Srbije

 SPS-PUPS-JS "jedinstveniji nego ikad"  Izvor: MONDO

Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić izjavio je u subotu uveče da ne može sa sigurnošću da potvrdi kada će biti održane očekivane konsultacije stranaka unutar koalicije okupljene oko socijalista.

"Odgovor na to pitanje možda ćete dobiti već sutra ujutro", kazao je Ružić agencijama.

Mediji prenose i da je predsednik socijalista Ivica Dačić, po povratklu iz Atine, najavio intenziviranje razgovora njegove stranke s koalicionim partnerima PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom.

Dačić je rekao da će narednih dana koalicija oko SPS-a obaviti ne samo interne konsultacije, već i razgovore sa DSS-om i SRS-om o pitanju na kojem insistiraju PUPS i JS, kao što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Kako prenosi Radio-televizija Srbije Dačić je demantovao medijske spekulacije da će narednih dana otputovati u Brisel.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je prethodno u subotu Tanjugu da koalicija SPS - PUPS - JS nikada nije bila jedinstvenija nego sada, ali da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju glavni problem u pregovorima sa koalicionim partnerima.

Socijalistička partija Srbije (SPS) trebalo je tokom dana da se sa svojim koalicionim partnerima, Partijom ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvenom Srbijom (PUPS-JS), dogovori o daljim pregovorima sa radikalima i narodnjačkom koalicijom o novoj vladi.

"Lider DSS-a Vojislav Koštunica treba da promeni mišljenje o SSP. Imamo svoju političku platformu koju smo dali u izbornoj kampanji i držimo se tih principa. Siguran sam da ćemo napraviti vladu u roku od 10 do 15 dana, jer Srbija nema vremena da čeka", istakao je Marković.

Marković je rekao da je u pitanju pet principa "koji su dogovoreni na sastanku SRS i SPS, a te principe su nudile sve partije u predizbornoj kampanji, osim LDP-a Čedomira Jovanovića i Partije Rize Haljimija".

Velika je prepreka to što smo mi protiv poništavanja SSP-a. Nama je to i obećao Vojislav Koštunica na sastanku, da bi posle tri dana portparol DSS-a Andreja Mladenović izjavio da je DSS protiv potpisivanja tog sporazuma, objasnio je Marković.

"Time sam sve rekao. Nema vlade sa tom koalicijom sve dok Vojislav Koštunica ne promeni mišljenje. Ne da promeni mišljenje, već da se drži dogovora koji smo postigli na prvom sastanku", rekao je Tanjugu lider Jedinstvene Srbije.

Lider JS ranije je rekao da će se koalicija SPS-PUPS-JS u toku dana izjasniti o njegovom predlogu da se prekinu pregovori sa radikalima i narodnjačkom koalicijom i počnu pregovori sa Demokratskom strankom (DS).

Lider SPS-a Ivica Dačić tokom dana se vraća u Beograd posle zvanične posete Atini gde se sastao sa vođom grčke opozicije, predsednikom Socijalističke internacionale Jorgosom Papandreuom.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić ranije je, međutim, najavio da će u subotu tokom dana biti nastavljeni pregovori čelnika narodnjačke koalicije, radikala i koalicije SPS-PUPS-JS koji bi mogli, kako navodi, da budu i finalni, a jedina tačka tog trojnog sastanka biće najverovatnije samo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Funkcionerka SPS Borka Vučić rekla je da ukoliko ta stranka ima neke dileme da li da uđe u koliciju sa radikalima i "narodnjacima" ili sa blokom oko DS, "tu je predsedništvo partije i Glavni odbor", pa će "zajedno da prelome".

Ona je "Večernjim novostima" kazala da je SPS "preživeo i teže dane, pa će i ovo", kao i da je ubeđena da će i posle te teške odluke biti još jači.

Upitana da li je vredno dobijanje članstva SPS u Socijalističkoj internacionali, u zamenu za podršku vladi DS, ona je odgovorila da "Internacionala ima misiju da se bori za uspostavljanje socijalne pravde širom sveta, a ne da se meša u naše unutrašnje stvari i sugeriše nam ličnosti koji bi trebalo politički da podržimo".

Funkcioner DS Nada Kolundžija izjavila je da je, "za razliku od radikala i DSS, koji su tvrdili da već imaju većinu", ta stranka predsedniku Srbije Borisu Tadiću prenela da "očekuje da će obezbediti podršku za sastav vlade".

Ona je "Večernjim novostima" rekla da koalicija "Za evropsku Srbiju" u kojoj je DS, računa na 142 glasa, navodeći da bi u novu vladu ušli predstavnici te i koalicije okupljene oko SPS: "Na osnovu iznetih političkih pozicija vidimo da je i LDP spreman da joj u parlamentu pruži podršku za sve poteze koji Srbiju vode ka EU."

Ona je dodala da "takav aranžman" ugovora sa LDP-om nije formalno ugovoren, ali da su "to naša očekivanja, a da li će tako i biti - videćemo".

Mediji o stranačkim spekulacijama

Beogradski listovi i mediji nastavljaju da prenose spekulacije o pregovorima stranaka o formiranju vlade i vlasti u Beogradu.

Sagovornici "Blica" tvrde da bi predsednik Srbije Boris Tadić već početkom juna mogao da donese odluku o mandataru koji bi u ime DS-a sastavio novu vladu, ali da sve zavisi od pregovora sa SPS-om koji bi trebalo da počnu sledeće nedelje.

"Blic" piše da socijalisti mogu da računaju na jedno od tri potpredsednička mesta u vladi, a kako za taj list tvrde u vrhu SPS-a, DS je socijalistima ponudio da se opredele da li žele resor kapitalnih investicija ili ministarstvo za NIP. Socijalisti, navodnu, mogu da računaju na ministarstvo za Kosovo i Metohiju, kao i resor rada i socijalne politike, a pozivajući se na tvrdnje iz vrha SPS-a, taj list piše da će socijalisti tražiti još jedno mesto u vrhu vlasti.

Pozivajući se na izvore bliske DS-u, "Blic" piše i da će demokrate u slučaju da predsednik Srbije Boris Tadić ponudi mandat za sastav nove vlade listi "Za evropsku Srbiju", birati između četiri kandidata za to mesto. Među mogućim kandidatima za premijera iz redova DS-a su Mirko Cvetković, Goran Pitić i Bojan Pajtić, a lider DS-a Boris Tadić razmatra mogućnost predlaganja i četvrte osobe, čiji identitet niko ne želi da otkrije.

List "Politika" piše, pozivajući se na nezvanična saznanja iz pouzdanih izvora tri stranke, da su se radikali, narodnjačka koalicija i socijalisti osim dogovora o principima vlasti u Beogradu, tokom ove nedelje načelno dogovorili o podeli mesta u gradskoj vlasti.

Prema nezvaničnim informacijama, "Politika" piše da bi gradonačelnik Beograda bio Aleksandar Vučić iz SRS, jedan od njegovih zamenika bio bi Andreja Mladenović iz DSS-a, gradski menadžer najverovatnije Nemanja Šarović iz SRS, dok bi predsednik Skupštine grada bio Aleksandar Antić iz SRS-a.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE