• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turkovićevim pomagačima šest godina robije

Željko Đurić (33) iz Janje i Dragiša Rajak (32) iz Bijeljine osuđeni na ukupno šest godina zatvora zbog pripadnosti zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića

 Turkovićevim pomagačima šest godina robije Izvor: MONDO

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice, koji su obojica zaključila sa Tužilaštvom BiH. Đurić i Rajak su se sporazumom obavezali da svjedoče protiv ostalih članova Turkovićeve grupe. Đuriću je produžen pritvor koji može da traje do upućivanja na izdržavanje kazne.

Đurić je priznao da je u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Ciglane učestvovao u sastavljanju eksplozivne naprave koja je trebalo da bude upotrebljena za ubistvo Nasera i Elvisa Keljmendija. Prema navodima u presudi, planirano je da eksploziv postave u ugostiteljski objekat na Ilidži u koji su Keljmendi najčešće dolazili, ali je na kraju Đurić odustao od te ideje jer bi u slučaju aktiviranja eksploziva stradalo mnogo nevinih osoba, prenose mediji u BiH.

U presudi je navedeno da je Đurić učestvovao u pripremanju ubistva Rajka Milovanovića u aprilu prošle godine, kojeg je ubio Milenko Lakić, koji mu je ispalio metak u glavu. Đurić je zakopao tijelo.

Rajak je osuđen jer je sa Milenkom Lakićem, Danijelom Planinčićem i Milovanovićem zakopao tijela Marija Tolića i Vernera Ajdarija.

Sudija Tatjana Kosović u kratkom obrazloženju presude Đuroviću kazala je da je izrečena kazna od četiri godine zatvora zbog težine počinjenih djela najbolja kazna.

Osim Željka Đurića i Dragiše Rajaka u "predmetu Turković"" osuđen je Sead Dumanjić iz Sarajeva na pet godina zatvora na osnovu priznanju krivice.

Osim njih i Zijada Turkovića, koji se tereti za organizatora zločinačkog udruženja, optuženi su još: Milenko Lakić, Saša Stjepanović, Hajrudin Memović, Nijaz Zuban, Mirza Drinić, Fadil Aljović, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Danijel Planinčić i Ermin Delić, koji se terete za više krivičnih djela, ubistva, pokušaje ubistva, razbojništva. Terete se za ubistva Mithata Mekića i njegove trudne supruge Luicije-Salas Kortez, kao i Marija Tolića, Vernera Ajdarija i Rajka Milovanovića koji je učestvovao u prikrivanju tragova ubistva Ajdarija i Tolića. Optuženi su za pljačku 2,5 miliona maraka iz Kargo centra Međunarodnog aerodroma u Sarajevo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE