• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet ministara protiv: Odbijena inicijativa za pokretanje procedure za pristupanje BRIKS-u

Autor Nikolina Damjanić

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je na današnjoj sjednici predložio inicijativu za pokretanje procedure za podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u BRIKS-u, koja je odbijena, ali da se od toga neće odustati.

 Savjet ministara odbio zahtjev za članstvo BiH u Briks Izvor: Shutterstock

"Uspjeli smo na adekvatan način da upoznamo i predstavimo oba prijedloga koji se odnose na inicijativu za pokretanje procedure za podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u BRIKS i zaključak o presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu `Kovačević protiv BiH` sa jasnim stavom da će ovo biti tema koju ćemo mi i u narednim sjednicama ponovo tražiti kao tačku dnevnog reda i da o tome raspravljamo", rekao je Košarac.

Kada je riječ o pravosuđu, Košarac je rekao da u BiH ništa ne može biti važnije od pitanja koje se odnosi na prijedloge zakona o Ustavnom sudu i prestanku mandata stranih sudija u tom sudu.

Košarac je istakao da je sadržaj predloženih zakona potpuno jasan i predstavljen na prethodnoj sjednici Savjeta ministara, kao i da je danas ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza potvrdio da je Republika Srpska dostavila prijedloge ova dva zakona i da radna grupa za pravosuđe pokušava uskladiti tekstove zakona.

"Nakon verifikacije u radnoj grupi, biće dostavljeni na usvajanje Savjetu ministara i drugim nadležnim institucijama za usvajanje zakona", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je odbacio navode opozicije iz Republike Srpske da se ovim krše zaključci Narodne skupštine Republike Srpske.

Košarac je napomenuo da je iz rasprave na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH vidljivo kako i dalje postoji potreba određenih političkih struktura iz Federacije BiH da strane sudije ostanu u Ustavnom sudu.

On je istakao da Republika Srpska neće odustati ni od ukidanja OHR-a, naročito jer BiH ima kandidatski status za članstvo u EU, a stranci i dalje donose odluke.

"To govori o anomaliji ove zemlje i ne mogu da vjerujem da postoje političke strukture koje su okupljene oko ideje da nam stranci donose odluke", naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, članstvo u EU je važno, ali s obzirom na izjave pojedinih evropskih zvaničnika da je proširenje moguće očekivati 2030. godine bitno je razvijati regionalnu i svaku drugu saradnju.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE