• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel: Protest Dulića zbog izjava Albanaca

Oliver Dulić protestvovao je tokom rasprave o Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu zbog izjave da je Kosovo "nezavisna država".

 Brisel: Protest Dulića zbog izjava Albanaca Izvor: MONDO

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić protestvovao je u ponedeljak tokom rasprave o Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu u Briselu zbog izjave predstavnika Albanije da je Kosovo prisutno na skupu kao "nezavisna država".

Predsednica albanskog parlamenta Jozefina Topali je prethodno, primetila kako se u poslednje dve godine izmenila situacija u jugoistočnoj Evropi i navela da su Hrvatska i Albanija postale članica NATO, a da je Kosovo postalo "nezavisna država".
"Bilo je nekorektno što je Albanija iskoristila ovaj panel na kojem se uglavnom pričalo o procesu evropskih integracija u regionu, da podvuče da Kosovo ovde nastupa kao nezavisna država», izjavio je Dulić.

"Izneo sam opšte poznat stav da Kosovo nije nezavisna država, da to mi nismo priznali, da to nije priznala većina zemalja kako Zapadnog Balkana, tako i u svetu", naglasio je on.

Privremene albanske institucije samouprave proglasile su 17. ferbruara jednustranu nezavisnost Kosova i Metohije, što je do sada priznala 41 država izu sistema Ujedinjenih nacija koji ima 192 članice, ili gotovo sve međunarodno priznate zemlje u svetu.

Dulić je ocenio da je činjenica da je Kosovo danas nastupilo pod zastavom Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK-a) "dokaz da je Evropska unija, institucija koja je statusno neutralna prema pitanju Kosova i Metohije".

Predsednik parlamenta je istakao da predstavnici kosmetskih Albanaca treba da učestvuju u razgovorima, ali da do konačnog rešenja Srbija ne prihvata da njena južna pokrajina u bilo kojoj instituciji bude prihvaćeno kao nezavisna držzava.

Na skupu u Briselu, posvećenom saradnji između parlamenata zemalja Zapadnog Balkana i EU, govorio je privremeni predsednik pokrajinske skupštine Jakup Krasnići koji je izneo da je cilj Prištine da postane član Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, UN, Saveta Evrope, "i drugih važnih međunarodnih organizacija ... te uz pomoć međunarodnih partnera jednog dana i član NATO i EU".
Dulić je istakao da je pored Kosova razgovarano i o političkoj situaciji u Srbiji.

"Izrazio sam zadovoljstvo činjenicom da je većina građana glasala za proevropsku opciju ... te nadu da će Srbija uskoro dobiti stabilnu, proevropsku vladu", izjavio je Dulić.

Duljić je izneo kako je ključna poruka "da, ukoliko Srbija dobije snažnu proevropsku Vladu, ona može biti zemlja koja bi mogla imati podršku EU za ubrzanje procesa evropskih integracija i dobijanje statusa kandidata".

Na dvodnevnom skupu u Evropskom parlamentu (EP) učestvuju i evropski komesar za proširenje Oli Ren, te predsednik EP Hans-Gert Petering.

Pored Dulića, u srpskoj delegaciji je Suzana Grubješić iz G17 plus.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE