• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skup "Granica postoji" održan u opštini Jezero

Autor Dušan Volaš

Sa mirnog skupa Granica postoji, koji je večeras održan u opštini Jezero, na međuentitetskoj liniji prema Jajcu, poručeno je da Republika Srpska neće dozvoliti da izgubi svoj status za koji se izborila.

 Skup "Granica postoji" održan u opštini Jezero Izvor: SRNA/Draga Lekić

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao da je BiH ustavno uređena, da je državna zajednica i da granica između Republike Srpske, koja je defakto država, i Federacije BiH postoji.

On je istakao da BiH nema problem u svom funkcionisanju ako prizna ono kako je definisano i međunarodnim pravom kroz Dejtonski sporazum, a i Ustavom BiH, a to je da se Republika Srpska borila i izborila za svoj status.

"Nećemo dopustiti da u ovim vremenima protiv ustavnog i nepravnog djelovanja da to izgubimo. Pobijedili smo i Republika Srpska će trajati ukoliko sad izdržimo i pobijedimo, i ukoliko naše institucije budu onako kako je to i ustavom propisano i definisano", dodao je Budimir.

On je rekao da to zna i druga strana i da je "zato ovako zapela u borbi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih funkcionera koji obavljaju funkcije koje su vrlo važne za Republiku".

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević zahvalio je građanima Republike Srpske koji iz sedmice u sedmicu pokazuju da granica postoji, koji pokazuju da stoje uz svoje institucije, uz svoje rukovodstvo koje su oni birali i koji neće dozvoliti nikome da sudi i presuđuje Republici Srpskoj.

"Možemo reći da granica postoji, da Srpskoj neće niko da sudi, da će /Milorad Dodik i /vršilac dužnosti direktora `Službenog glasnika Republike Srpske`/ Miloš Lukić pobijediti i da će Republika Srpska pobijediti i da će biti sloboodna i vječna", istakao je Kovačević.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Jezero Nikola Nikolaš rekao je da su se večeras okupili da iskažu veliko nezadovoljstvo prema odlukama Kristijana Šmita koje su direktno usmjerene protiv Republike Srpske.

"To su odluke koje otimaju našu imovinu, koje ruše naše institucije. Svjedoci smo da svih ovih poslijeratnh godina veći dio međunarodne zajedice neprestano radi na tihom urušavanju i potkopavanju temelja naše Republike", naglasio je Nikolaš u obraćanju okupljenima.

Na skupovima pod motom "Granica postoji", koji su počeli 1. septembra, građani su iskazali protivljenje zbog podizanja optužnica pravosuđa BiH protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije zakone u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, a Šmit je potom donio odluku o njihovom poništavanju.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu ovih zakona, a Lukić ih je objavio u "Službenom glasniku Republike Srpske".

Srna/Mondo

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE