• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnogorci o Dodikovoj ideji o ujedinjenju: Okrenuti smo Evropi, a ne retrogradnim idejama

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

"Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora", izjavio Dodik, reagovalo crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova.

 dodik predložio ujedinjenje rs, srbije i cg Izvor: Srna/Nenad Stupar

Iz crnogorskog MVP su rekli da je ta zemlja nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne, kako kažu, retrogradnim idejama.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da reagovanje crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova na njegovu izjavu o jedinstvenoj državi pokazuje da pojedinci u Crnoj Gori smatraju da imaju tapiju na volju većine i da je ta većina apriori protiv ujedinjenja.

"Bilo bi zanimljivo provjeriti volju građana Crne Gore, ali ne na Lajčakovom već demokratskom referendumu, čak i u ovom trenutku, a šta bi tek takav referendum mogao pokazati za 50 ili 100 godina", rekao je predsjednik Srpske odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše reagovanje MVP Crne Gore na njegovu izjavu da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora.

Predsjednik Srpske je naglasio da Srbija, Crna Gora i današnja Republika Srpska imaju iskustvo života u zajedničkoj državi.

"Kada kažem da bi dobro bilo da se u stogodišnji nacionalni plan uključi i mogućnost ponovnog ujedinjenja ne mislim na prislini akt udruživanja, već na slobodno izraženu volju građana tih država", rekao je Dodik.

On je istakao da je "veliki Njegoš znao šta je snaga naroda i velikog grma" kako je i pisao: "...Iz grmena velikoga lafu izać trudno nije, u velikim narodima geniju gnijezdo vije".

Nakon izjave predsjednika Republike Srpske da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu, koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama, saopštenjem su se oglasili iz crnogorskog MVP.

Prenosimo saopštenje:

"Podsjećamo gospodina Dodika da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i strijemljenjima pojedinih političara iz regiona.

Kao građanska, sekularna i multietnička država, posvećeni smo dobrosusjedskim odnosima koji se moraju temeljiti na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, temeljnih vrijednosti i spoljnopolitičkih opredjeljenja, jer samo stabilno susjedstvo može donijeti prosperitet našim državama i regionu u cjelini.

Nije prvi put da budućnost Crne Gore bude predmet neprimjerenih i nedopustivih komentara u svrhe lokalnih političkih prilika u regionu, i/ili u cilju namjernog podrivanja dobrosusjedskih odnosa, evropske perspektive i bezbjednosti regiona, stoga pozivamo g. Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa, kakve njeguju Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

U krajnjem, jedina unija u kojoj se g. Dodik može naći sa Crnom Gorom u budućnosti, je Evropska, iako u njegovom slučaju, zahvaljujući ovakvim, nazadnim politikama, to izgleda kao teško dostižna budućnost.

Zbog toga je od krucijalne važnosti da se naš region konačno oslobodi retrogradne političke zaostavštine iz mračnih 90-ih godina prošlog vijeka, koju i dalje zagovara i predstavlja g. Dodik, kako bismo, konačno, krenuli naprijed i izgradili društva kakva naši građani zaslužuju".

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

glupost

Na tom treba da se radi istinski, trajno i tajno a ne lupetati javno bez ikakve vizije i osnova

Simon

Džabe, prosječan Srbin sa 2 moždane ćelije koji nije vidio dalje od svog dvorišta će podržavati Milu, jer eto, priča o nekakvom srpstvu i bori se protiv imaginarnih neprijatelja dok imamo najgori standard u Evropi i u vrhu smo evropskog indeksa korupcije.

Nikola

Od ovog su svi digli ruke...

MONDO REPORTAŽE