• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbrana: Stanišić mora hitno na lečenje

Odbrana Jovice Stanišića zatražila od apelacionog veća Haškog tribunala da hitno naloži puštanje optuženog na lečenje u Beograd

 Odbrana: Stanišić mora hitno na lečenje Izvor: MONDO

Odbrana Jovice Stanišića zatražila je od apelacionog veća Haškog tribunala da naloži puštanje optuženog na lečenje u Beograd i pored žalbe koju je na prvostepenu odluku o privremenom oslobađanju najavilo Tužilaštvo.

Prvostepeno veće predsedavajućeg Patrika Robinsona u ponedeljak uveče je donelo odluku da na privremenu slobodu pusti Stanišića, bivšeg šefa srpske državne bezbednosti, i njegovog pomoćnika Franka Simatovića zvanog Frenki, optužene za zločine u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Istovremeno, sudije su puštanje optuženih iz pritvora suspendovale dok Tužilaštvo ne odluči da li će se na tu odluku žaliti.

Portparol tužilaštva Olga Kavran potvrdila je za Betu da će tužilaštvo podneti žalbu na prvostepenu odluku da Stanišić i Simatović budu pušteni na privremenu slobodu.

Stanišićev branilac Hert-Jan Knops popodne je urgentnim podneskom zatražio od apelacionog veća da, uprkos najavljenoj žalbi tužilaca, naloži da Stanišić bude odmah oslobođen zato što njegovo zdravstveno stanje zahteva hitno lečenje.

Alternativno, odbrana traži da se tužilaštvu naloži da žalbu podnese u roku od dva dana.

Prema nalazima lekara u Hagu, Stanišić pati od teške depresije sa psihotičnim obeležjima, hronične bolesti organa za varenje (ulceralni kolitis, paučitis) i kamena u bubregu.

Lekari su, kako navodi odbrana, utvrdili da je tokom tromesečnog boravka u pritvoru Tribunala, Stanišić smršao 12 kilograma i usled napada ulceralnog kolitisa izgubio dosta krvi "probavnim putem".

Stanišićeva odbrana u današnjem podnesku oslobađanje traži "u svetlu medicinske hitnosti i ozbiljnog rizika da će optuženi pretrpeti trajna mentalna i fizička oštećenja i možda čak biti suočen sa situacijom u kojoj bi mogao da mu bude ugrožen život".

Advokat Knops u zahtevu citira ocenu psihijatra Vere Petrović, koja leči optuženog, da postoji opasnost "da ga (Stanišića) izgubimo" i da su lekarima "vezane ruke" jer lečenje u pritvoru ima ograničenja koja su dostignuta.

Navodeći da je pritvorski lekar Paulus Falke izrazio nadu da će do "privremenog oslobađanja doći što pre", odbrana zaključuje da to potvrđuje da je Stanišića neophodno odmah pustiti na lečenje koje bi sproveo multidisciplinarni tim beogradske VMA.

Suđenje je počelo 28. aprila u odsutnosti Stanišića, pošto je sudsko veće zaključilo da je moguće započeti proces uz mogućnost da ga optuženi, koji zbog bolesti nije mogao da bude u sudnici, prati preko video-linka iz sudskog pritvora. Stanišić je odbio da tu mogućnost iskoristi.

Žalbu odbrane na tu odluku usvojilo je apelaciono veće Tribunala i naložilo da suđenje bude prekinuto na najmanje tri meseca zbog lečenja optuženog, i da "započne" kada se proceni da to dozvoljava Stanišićevo zdravstveno stanje.

U današnjoj odluci, veće predsedavajućeg Patrika Robinsona naznačilo je da postupak može biti prekinut i na duže od tri meseca.

Istovremeno, sudsko veće je naznačilo da smatra da je "postupak sada u predprocesnoj fazi", što znači da je nedavnom odlukom žalbenog veća Tribunala poništen dosadašnji tok suđenja.

Tužilaštvo Tribunala protivilo se puštanju na slobodu Stanišića i tražilo da umesto toga on bude upućen na posmatranje u holandski institut za sudsku psihijatriju.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE