• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HDZ protiv ćirilice i Ustava u Mostaru

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gradsko vijeće Mostara u utorak, 14. novembra, usvojilo je odluku o adresnom registru ovog grada i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima, te zgrada brojevima samo na latinici, te odbilo amandman Kluba Srba da se na tablama ulica nađe i ćirilica.

 Vijeće u Mostaru protiv ćirilice u nazivima ulica Izvor: MONDO/Samir Cacan

Odluka o adresnom registru Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima usvojena je većinom glasova odbornika iz HDZ-a i SDA, a zatim je amandman Kluba Srba i zamjenika predsjednika Vijeća Velibora Milivojevića da se na tablama ulica nađe i ćirilica, odbijen jer nisu glasali vijećnici HDZ-a BiH.

Amanadman su prihvati srpski i bošnjački vijećnici, te vijećnica Boška Ćavar dok su Hrvati bili suzdržani, što je bilo dovoljno da amandmani ne prođu, objavio je Mostar.live.

Obrazlažući ovaj amandman Milivojević je rekao da je u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zakonom o načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mjesta, ulica, trgova i kućnih brojeva, članom 3. definisana upotreba jezika i pisma: "Nazivi naseljenih mjesta , ulica i trgova ispisuju se u skladu sa Ustavom i zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisma".

Povezano

"Ustavom je takođe definisano, članom 6. da su službena pisma u BiH i FBiH latinica i ćirilica. Pravilnikom o saobraćajnim znacima je definisan način ispisa tako da u FBiH prvo bude naziv ispisan latiničnim pismom pa onda ćiriličnim, a u Republici Srpskoj obrnuto. Uvažavajući zakonske i ustavne odredbe, ali i multietični i multinacionalni sastav Grada Mostara, te težnju za daljim turističkim razvojem mišljenja sam da jedan ovakav nediskriminišući amandman svakako treba prihvatiti", rekao je Milivojević.

Vijećnici su odbili i drugi amandman Kluba Srba kojim su tražili da ispod svakog naziva važnijih ulica stoji objašnjenje.

Mlivojević izjavio je Srni rekao da je razočaran odlukom ovog vijeća, kao i slikom koja je poslata iz ovog grada, ali koja je, kako je istakao, nažalost stvarna.

"Sve ostalo je lažna slika multietničnosti. Ako u Mostaru nema mjesta da se u nazivima 15 ulica nađe i ćirilica - o kakvoj ravnopravnosti i kakvim pravima Srba, jeziku i pismo možemo pričati?", upitao je Milivojević.

Ivetić: Za pet do deset godina Srba u FBiH neće biti

Komentarišući odluku iz Mostara odbornik u Opštinskom vijeću Odžaka u Posavskom kantonu Damir Ivetić izjavio je da se prava Srba kao konstitutivnog naroda u Federaciji BiH najmanje poštuju tamo gdje je na vlasti HDZ.

"Trideset godina nakon rata trebamo se baviti da li se ćirilica ili latinica kao ravnopravno pismo trebaju naći u javnom prostoru ili školi. Ovo je još jedan pokazatelj da su Srbi u Federaciji BiH dovedeni na rub propasti i izdisaja i da ih za pet ili deset godina neće ni biti u FBiH", rekao je Ivetić Srni.

On je istakao da je u Posavskom kantonu, gdje je HDZ na vlasti, i kantonalna Vlada formirana bez Srba, mimo Ustava i zakona.

"Srbi u dijelu Federacije tamo gdje je HDZ na vlasti imaju najviše problema kada su u pitanju njihova prava na rad i na jezik i pismo. U Posavskom kantonu smo dokazali da je Vlada formirana mimo Ustava i svih povelja o ljudskim pravima", rekao je Ivetić.

On je napomenuo da se gotovo svakodnevno bilježe i pritisci na srpski narod u nekom dijelu FBiH.

"Imamo i terorisanje srpskog naroda u mnogim dijelovima FBiH, a o konstitutivnosti i ravnopravnosti da ne govorimo", rekao je Ivetić. Kaže da se pri formiranju vlada i zapošljavanju u FBiH apsolutno ne poštuje popis stanovništva iz 1991. godine.

Broćeta: Federacija živi u 1995. godini

Sramna i skandalozna odluka mostarskog Gradskog vijeća da se ne dozvoli ćirilica u nazivima ulica u užem jezgru grada Mostara, gdje Srbi žive vijekovima unazad, ukazuje na težak i loš položaj Srba u Federaciji BiH, rekao je delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.

REPORTAŽA

"Posljednja dešavanja u Mostaru, kao i mnoga druga dešavanja govore nam da FBiH, nažalost, još živi u 1995. godini, što je jasna poruka sve manjem broju Srba na ovom prostoru", naveo je Broćeta.

Smatra da FBiH Srbe nikada neće uvažavati kao konstitutivni narod.

"Јednostavno, FBiH nas nikad neće uvažiti kao konstitutivni narod na cijeloj svojoj teritoriji, a u tome joj pomaže međunarodna zajednica koju po svemu sudeći to ne zanima. A zašto bi i zanimalo kad je ta ista međunarodna zajednica pomagala nestajanje našeg naroda sa ovih prostora stavljajući se otvoreno na drugu stranu?", naglasio je Broćeta.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

rimtutituki

dodikova braća, ergo dodik je krvat

MONDO REPORTAŽE