• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasio se EUFOR: Nema dokaza o paravojnim kampovima u BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

EUFOR-u nisu dostavljeni dokazi ili informacije koje bi potvrdile prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova u BiH, naveli su iz EUFOR-a.

 EUFOR o paravnojnim kampovima u BiH Izvor: Anadolija/Samır Jordamovıć

"Kako bi održavao sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za sticanje detaljnog i objektivnog uvida u bezbjednosnu situaciju u BiH", navodi se u odgovoru EUFOR na pitanje Srne o izjavi ministara odbrane Zukana Heleza da u BiH "postoje određene snage koje su potpuno dovoljne, osim EUFOR-a, da osiguraju potpunu bezbjednost i pomognu Oružanim snagama BiH i BiH da bude sigurna", za koje nije želio da se izjasni čije su.

Osim načina za prikupljanje podataka i sredstava koji ima na raspolaganju, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u vlasti u BiH, od lokalnog do nivoa BiH, koji se bave bezbjednosnim pitanjima.

"Još jednom potvrđujemo našu posvećenost saradnji sa vlastima u BiH kako bismo efikasno odgovorili na potencijalne bezbjednosne prijetnje. EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja bezbjednog i stabilnog okruženja", ističu iz EUFOR-a.

Saradnja EUFOR-a sa predstavnicima vlasti u BiH je od ključnog značaja kako bi se obezbijedio proaktivan i usklađen odgovor na bilo koji izazov, navode iz Eufora i dodaju da ostaju čvrsto posvećeni bezbjednosti u regionu.

"EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje /LOT kuće/ koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje. LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućava da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identifikuje bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju", napominju iz EUFOR-u.

EUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj bezbjednosne situacije i održava tijesne veze sa partnerima u vlasti u BiH, dodaje se u odgovoru uz napomenu da ostaju posvećen snažnom partnerstvu sa BiH.

Helez je izjavio za da u BiH "postoje određene snage koje su potpuno dovoljne, osim EUFOR-a, da osiguraju potpunu bezbjednost i pomognu Oružanim snagama BiH i BiH da bude sigurna". "Mogu poručiti građanima zato što znam koga imamo, šta imamo u BiH da budu mirni i spokojni, da nema nikakvih problema", rekao je Helez.

(MONDO)

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE