• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O kakvoj donaciji priča Stanivuković? Grad Banjaluka dobio TRI MILIONA EVRA iz SRBIJE

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Donacija kojom je gradonačelnik planirao da "zakrpi" nedostatak sredstava za određene budžetske isplate u Banjaluci najvjerovatnije je stigla iz Srbije.

 Grad Banjaluka Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Donacija u iznosu od šest miliona KM stigla je iz Srbije, saznaje Mondo. Nije poznato da li je u pitanju donacija institucija ili privatnih lica, ali je prva opcija izvjesnija.

Stanivuković se danas, u nizu pokušaja da se riješi problem isplata sredstava iz gradskog budžeta, sastao sa odbornicima Skupštine grada, a tema je bila rebalans budžeta za 2023. godinu. Izjavio je da su se sastanku odazvali predstavnici svih političkih stranaka osim SNSD-a i Narodnog fronta

"Nakon što nisu htjeli podržati rebalans sa kreditnim zaduženjem, pronašli smo drugo rješenje i dodatna sredstva neophodna za uspješan završetak kalendarske godine obezbijedili kroz donaciju. Međutim SNSD nije iskazao volju da učestvuje i podrži rebalans sa donacijom", tvrdi Stanivuković.

Na vanrednoj sjednici Skupštine grada u četvrtak, odbornici su usvojili budžet za 2024. godinu u iznosu od 214 miliona KM, ali je odbijena inicijativa kabineta gradonačelnika o zaduženju u visini sedam miliona KM kroz rebalans tekućeg budžeta.

Stanivuković je zatražio da se ovaj dokument nađe na dnevnom redu jer "deset hiljada sugrađana čeka rebalans da bi mogao da ostvari svoja zaslužena prava", ali i da bez tog zaduženja i rebalansa nema isplata za gradske ustanove, kao što je Dom zdravlja.

Odbornici skupštinske većine, predvođeni SNSD-om odbijaju krivicu za taj scenario i tvrde suprotno od Stanivukovića - da je nenamjenski trošio novac iz budžeta

Nije uobičajeno, a pogotovo transparentno, da se ključne obaveze iz budžeta grada isplaćuju potem donacija, a Stanivuković nije otkrio odakle donacija stiže pa se u Banjaluci nagađa da li će možda skrivenom donatoru Grad ili njegovi funkcioneri sutra biti dužni zbog prihvatanja donacije.

Ovo nije prvi put da Stanivuković u računicu za gradske projekte i plaćanja uvodi "misteriozne donacije". Slično se dogodilo i u proljeće 2021. kada je odjednom najavio gradnju mosta preko Vrbasa u Česmi uz pomoć "spoljnih sredstava", a prilikom posjete predsjednika Srbije Banjaluci otkriveno je da se radi o donaciji Republike Srbije.

Podsjećamo da je Vlada Srbije juče donirala milion evra u republičkoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE