• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bocan-Harčenko: Moguća podela Kosova

Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da jednostrano proglašenje Kosova može dovesti do podele pokrajine.

 Bocan-Harčenko: Moguća podela Kosova Izvor: MONDO

Predstavnik ruskog ministra spoljnih poslova za Balkan kaže da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i njegovo priznavanje može "de facto" dovesti do njegove podele.

Na proširenoj sednici Komiteta za međunarodne odnose ruske Dume, Bocan-Harčenko je rekao da će zapad tako doći do varijante koju je ranije smatrao najgorom i protiv koje se borio.

Bocan-Harčenko je naveo da postoji suštinska veza Srbije sa Srbima u severnom delu Kosova, da ih Beograd i finansijski pomaže i da "ništa neće biti prepreka da se integracija nastavi bez mnogo teškoća".

Ruski diplomata nije isključio mogućnost da Srbi, nakon eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova, otkažu gostoprimstvo snagama NATO-a i EU, navodeći da može doći do novog talasa izbeglica, kao i novih ekscesa, kako na jugu Srbije gde žive Albanci, tako i u Makedoniji.

Bocan-Harčenko je rekao da su predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica tokom nedavne posete Moskvi stavili do znanja da su spremni na dalje pregovore, ali da neće pristati na nezavisnost i odvajanje dela njene teritorije.

"Beograd je spreman da preuzme mere kao odgovor na nezavisnost, ne vojnog karaktera, ali kako smo razumeli, reč je o ekonomskim merama, ali i kroz saradnju sa Srbima na Kosovu", rekao je on.

Bocan-Harčenko je naveo da Rusija aktivno "radi" sa EU i NATO kako bi ukazao na posledice koje može dovesti jednostrano proglašavanje nezavisnosti "na čemu se radi svakog dana, pre svega SAD".

Ruski diplomata je ocenio da šanse za nastavak pregovora o Kosovu postoje, ali da su "svakim danom bliže nuli".

Rekao je da napetost na Kosovu raste svakog dana i da Rusija neprestano radi na tome da se proces vrati u pravne okvire.

Bocan-Harčenko kritikovao je namere EU da pošalje misiju na Kosovo, navodeći da EU "izvrće naopako Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN ne bi li našla navodnu pravnu osnovu za priznanje nezavisnosti Kosova".

"Sve što se sada dešava u razmatranju kosovskog problema sa zapadnim zemljama podseća na teatar apsurda. Zapad, a pre svega Amerika, idu na proglašenje nezavisnosti Kosova. Pitanje je samo vremena, jer su Srbima dali mogućnost da mirno održe izbore", rekao je on.

Bocan-Harčenko je na kraju rekao da postoji poseban pritisak Amerike na generalnog sekretara UN, ali da i Rusija "sa njim ozbiljno radi", tako da postoji osnova da će se generalni sekretar ipak orijentisati pre svega na rešenje u skladu sa Poveljom UN.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE