• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DS: Ponuda SPS-u i dalje važi

U DS-u kažu da ponuda SPS-u da sa DS formira vladu ostaje i pored toga što je SPS sa narodnjacima i radikalima formirao beogradsku vlast.

 DS: Ponuda SPS-u i dalje važi Izvor: MONDO

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da ponuda socijalistima da sa DS formira vladu ostaje i pored toga što je SPS sa narodnjacima i radikalima "formirao gradsku vlast u Beogradu".

"Tu još ništa nije gotovo, još se razgovara", rekao je Mićunović "Politici" i podsetio da postoji odluka Glavnog odbora DS o tome da lokalne vlasti mogu da prave svoje aranžmane, ali Beograd nije neka varošica, već glavni i najveći grad.

"Još jedna stvar se mora uzeti u obzir: gradonačelnici se više ne biraju direktno i na svakoj sednici se može promeniti ako mu se izglasa nepoverenje. Prema tome, moguće je i drukčije ponašanje SPS-a na lokalnom nivou ukoliko bi sa nama napravio vladu na republičkom nivou", rekao je Mićunović.

On je dodao da je za DS najvažnije da li socijalisti prihvataju principe na kojima se pravi vlada s namerom da se Srbiji obezbedi brz i stabilan razvoj kroz integracije s Evropskom unijom.

Na pitanje da li bi bili s radikalima u vladi, Mićunović je odgovorio:"Ne možemo s radikalima, jer tu postoje suprotnosti i ideološke i političke".

Upitan u čemu se SPS promenio i koja je razlika između socijalista i radikala i zašto radikali u nekom vremenu ne mogu da budu prihvatljivi kao socijalisti, Mićunović je odgovorio da su socijalisti pokazali više sposobnosti za adaptaciju u novim vremenima.

"Oni su, na primer, u Skupštini Saveta Evrope ušli u socijalističku grupaciju, a radikali su još van bilo koje grupacije. Socijalisti žele da uđu u Socijalističku internacionalu i u druge međunarodne organizacije... Socijalisti ne govore o granicama Karlovac-Virovitica, ne govore o odnosima sa Evropom koja je 'neprijateljska'", rekao je on.

Mićunović smatra da socijalisti imaju šansu da postanu reformistička socijalistička partija sa novim ljudima.

S kim će socijalisti u vladu možda bude poznato već danas nakon sastanka "suprotnog bloka" koji je najavio lider Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić.

On je za prepodnevne časove najavio susret sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem, liderom Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislavom Koštunicom i predsednikom Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovanom Krkobabićem.

Međutim, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je do sada najviše pokazivao zainteresovanost da se o vladi popriča i sa DS, najverovatnije neće moći da prisustvuje sastanku jer, kako kaže Nikolić "ima goste iz Grčke".


Nagađanja o Palminom prelasku na stranu "evropejaca" dodatno ppotkrepljuje današnja štampa.

Dnevni list "Blic", pozivajući se na neimenovanog visokog funkcionera SPS navodi da ta stranka u pregovorima sa narodnjačkom koalicijom i Srpskom radikalnom strankom "kupuje vreme i diže sebi cenu" jer ne veruje da će PUPS i JS "odustati od namere da se u koaliciju ide sa DS".

"Oni su se već dogovorili sa demokratama, a bez njih i njihovih mandata nema ni koalicije sa DSS i SRS", kaže izvor "Blica".

On dodaje da su predstavnici SPS "užasnuti" kadrovskim predlozima DSS, a posebno time da sadašnji šef kabineta premijera Aleksandar Nikitović bude direktor BIA. Za SPS je neprihvatljivo da ministar policije bude Dragan Jočić, ministar odbrane Božidar Delić, finansija Jorgovanka Tabaković i spoljnih poslova Leon Kojen.

"Jočić je teško bolestan i leži u bolnici i njegovo postavljanje na mesto ministra bi bila čista manipulacija jer bi to značilo da cela policija dođe pod ingerenciju Aleksandra Nikitovića", navodi izvor "Blica".

Sagovornici "Blica" iz vrha SPS-a kažu i da bi "za Srbiju i Beograd bilo najbolje kada bi u republici i glavnom gradu na vlast došla koalicija DS-DSS-SPS, ali da to nije moguće dok se Vojislav Koštunica ne povuče.

"Blic" u vrhu DS-a saznaje da je ta stranka dosadašnjim "taktičkim" pregovorima sa manjinama, PUPS-om i JS-om onemogućila koaliciji radikala i narodnjaka da obezbede većinu na republičkom nivou, ali i da ni Beograd neće biti prepušten radikalima.

"Blic" saznaje da će predstavnici "Bošnjacke liste" sa svoja dva mandata podržati proevropsku vladu.

"Večernje novosti" saznaju da narodnjačka koalicija sprema platformu za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kao i za socijalnu politiku koju će u dogovoru sa SRS-om možda već danas ponuditi koaliciji oko SPS-a.

Cilj tog dokumenta je da se učini poslednji pokušaj da se Dragan Marković Palma, ali i Jovan Krkobabić "vežu" za pregovarački sto i da se napravi možda i presudni korak ka novoj vladi.

Izvori "Večernjih novosti" tvrde da će predstavnici DSS-NS svojim sagovornicima predstaviti redosled poteza buduće nacionalne vlade prema EU i navode da je narodnjački blok spreman da nađe formulu za ŠP koji je sporno pitanja u pregovorima.

Nastavljaju se i spekulacije o kandidatima za premijera. Funkcioner DS-a Bojan Pajtić je za "Večernje novosti" povodom glasina da bi on mogao biti kandidat za premijera Srbije kazao da je on jedino kandidat za premijera Vojvodine. Dodao je da SPS u pokrajinsku vlast može ući samo ako bude uz demokrate na svim nivoima.

Članica predsedništva G17 plus Suzana Grubješić za "Danas" je navela da su i novi izbori realna opcija jer je, prema njenim rečima, bolje rešenje nego formiranje "crveno-crne koalicije" na republičkom nivou.

Grubješićeva je rekla da je sigurna da bi na novim izborima koalicija "Za evropsku Srbiju" odnela toliko ubedljivu pobedu da joj ne bi bila potrebna nijedna stranka, osim manjina, da formira jasnu proevropsku vladu, ali je ipak dodala da veruje u dogovor i da se dokle god ima šanse treba dogovarati, ali ne po svaku cenu i svakako ne po cenu Beograda.

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE