• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sorensen: Ubrzati evropski put BiH

Specijalni predstavnik EU Peter Sorensen izjavio je da je EU ojačala svoje prisustvo u BiH kako bi pomogla liderima da ubrzaju evropski put BiH.

 Sorensen: Ubrzati evropski put BiH Izvor: MONDO

Sorensen je na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon što je i zvanično preuzeo dužnost, rekao da je glavni cilj EU u BiH intenziviranje rada sa svim partnerima u BiH.

"Kratkoročno želimo da se fokusiramo na pružanje pomoći vlastima kako da ispune sve što je potrebno da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu", naglasio je Sorensen.

On je pojasnio da je potrebno, da bi se to desilo, da bude ispunjen i privremeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno uslovi za to - usvajanje zakona o državnoj pomoći u skladu sa evropskim standardima, kao i ispunjavanje obaveza u slučaju "Sejdić-Finci".

Prema njegovim riječima, EU je spremna da pomogne i u popisu stanovništva, što je ključni element za socijalno- ekonomski sektor.

Sorensen je napomenuo da će sve raditi u partnerstvu sa institucijama BiH.

"Moja uloga je da u fokus političkih diskusija u BiH donesem plan EU", istakao je Sorensen.

Govoreći o eventualnim sankcijama, on je podsjetio da je u zaključcima Savjeta EU o BiH u martu ove godine navedena mogućnost da, ukoliko bude ugrožen ustav, EU može da predloži članicama uvođenje restriktivnih mjera.

Prema njegovim riječima, postoje određene stvari na koje se potrebno fokusirati, prvenstveno koordinacija vlasti na svim nivoima.

Komentarišući situaciju u vezi sa formiranjem vlasti u BiH, Sorensen je istakao da njegova uloga nije da bude posrednik političkim liderima koje je pozvao da urade svoj dio obaveza.

Specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen izjavio je da je Savjet EU u potpunosti predan realizaciji Dejtonskog sporazuma.

On je demantovao navode pojedinih medija da je rekao kako je Dejtonski sporazum stvar prošlosti, objašavanjjući da "nije mogao to reći kada je Savjet EU u potpunosti predan realizaciji Dejtona".

Na prvoj konferenciji za novinare od imenovanja na novu funkciju Sorensen je naglasio da prije današnje konferencije nije davao bilo kakve izjave, jer to nalaže i diplomatska praksa.

"Danas sam prvi put zvanično govorio od imenovanja na ovu funkciju. Ukoliko neko pokušava da provuče neke laži, pustite ih neka to rade, a kasnije da riješe taj problem" - istakao je Sorensen.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE